A környező hegyekbe havazást, hozzánk rekord hideget hozott a nyár vége

Vágólapra másolva!
A hirtelen jött lehűlés a kontinens középső részeire meghozta a téli félév első havát. Havazott az Alpokban és a Tátrában, sőt, helyenként fél méter hó is összegyűlt. Nálunk pedig rekord hideg volt a mai nap.
Vágólapra másolva!

A hirtelen jött ősz nemcsak nálunk érezteti hatását, de a szomszédos országokban is. Többek között Németországban is több fokkal elmarad az átlagtól a hőmérséklet. Egyes német meteorológiai állomásokon hétfőn például több hőmérsékleti rekord is megdőlt.

A Németország északi részének, és egyben a Harz-hegység legmagasabb pontjának számító, 1150 méteren fekvő Brocken csúcson hétfőn mindössze 0,9 Celsius fokig emelkedett a hőmérő higanyszála. Ilyen alacsony értékre 1951 óta nem volt példa. A Magas-Rhőnben fekvő, 950 méterrel a tengerszint fölé emelkedő Wasserkuppén is csupán 1,8 fokot mutattak a hőmérők a legmelegebb órákban. Itt sem volt ennyire hideg 1936 óta soha. A síkvidékeken is sokfelé csupán kevéssel 10 fölött tetőzött a hőmérséklet ezen a napon.

Rekord hideg volt nálunk is

Hazánkban ma került a mélypontjára a hőmérséklet, és megdőlt a mai napra (augusztus 31.) vonatkozó legalacsonyabb maximum hőmérsékleti érték a fővárosban és országos szinte is. Az eddigi budapesti rekordot 1989-ben mérték 13,5 fokkal, ma azonban még a 12 fokot is alig közelítette meg a hőmérséklet. Az ICI Interaktív Meterorológia I. kerületben elhelyezett mérőállomásán a hőmérő higanyszála nem emelkedett 11,8 fok fölé.

A napi országos rekordot eddig Kékes tartotta 9,3 fokkal (szintén 1989-es adat). Ma azonban a hőmérő higanyszála ugyanezen az állomáson csupán a 7 fokot közelítette meg. Ráadásul, az ICI Nagy-hideg-hegyi mérőállomásán sem emelkedett 7 fok fölé a hőmérő higanyszála. A nyugati orszégrészben sokfelé csupán 10 fok körül alakult a csúcsérték.

Nyár végi hó hullott a környező hegyekben

Az Alpokban lehullott az idei téli félévben jött első hó is. Helyenként 1600 méterig lejött a hóhatár. A közel 3 km magas Zugspitzén kedd reggelig nagyjából 60 cm hó hullott.

Az augusztus végi hóból Ausztriának is jutott, Tirolban helyenként 40-50 cm hó esett, és egyes útszakaszokon csak hólánccal lehetett közlekedni. A hóhatár hétfőn többfelé 1500 méterig leereszkedett, de Salzburg környékén az ennél pár száz méterrel alacsonyabban fekvő völgyekben is megmaradt a hó.

Havazásra ébredhettek egyúttal a Magas-Tátra térségében élők is. A lengyel oldalon a reggeli órákig mintegy 10 cm friss hó gyűlt össze a Kasprowy-csúcson (1987 méter), de kevés hó a szlovák oldalra is jutott a 2200 méter feletti részeken.

Az elkövetkező napokban azonban enyhül az idő, a lehullott hó olvadásnak indul.