Novemberi hideg eső lesz kedden - de jön még nyári idő

Vágólapra másolva!
A tíz fokot sem haladja meg a nappali hőmérséklet helyenként kedden a Dunántúlon, sőt a viharos szélben és esőben még ennél is jóval alacsonyabb lesz a hőérzet. Szerdától lassú javulás kezdődik, a jövő héten már nyári napok is jöhetnek.
Vágólapra másolva!

Leesett a első őszi hó hétfő reggel a Soprontól 60 kilométerre fekvő Schneebergen, amely jelzi: igen hűvös levegő érkezik Magyarország fölé. A Kárpát-medencében kimélyülő ciklon szinte "beszippantja" az északnyugat felől közeledő hűvös légtömeget. A légörvény belsejében nagytérségű feláramlás kedvez a csapadékos időnek, hétfő éjjel keleten, kedden délelőtt főként a nyugati megyékben, később máshol is várható folyamatos, változó intenzitású esőzés.

Jelentős mennyiségű csapadék hullik le számításaink szerint. Az esőzésben alig melegszik a levegő, helyenként a hőmérséklet napközben sem haladja meg a tíz fokot az ilyenkor szokásos 24 fok helyett. A tíz fok körüli nappali maximum november elejének felel meg. Ehhez képest a keleti megyékben több fokkal melegebb lesz.

A hűvös levegő és az eső mellett a nyugati országrészben, a markáns ciklonnak köszönhetően megerősödik, gyakran viharossá fokozódik az északnyugati szél - a hőérzet a ténylegesnél akár 10-12 fokkal alacsonyabb lehet. A Dunántúl közepén élőknek érdemes az őszi kabát alá vastag pulóvert venniük, esetleg a fázósabbaknak sapka sem árt. Mindemellett az öltözetnek vízállónak is kell lennie, mert az esernyő használata meglehetősen körülményes a viharos szélben.

A hűvös időjárás kedden eléri a mélypontját, a hét közepétől lassú melegedés kezdődik. A számítások szerint a jövő hét közepétől visszatérhet a késő nyári idő.