Vágólapra másolva!
Egyre nagyobb az éhínség és az élelmiszerhiány az afrikai közösségek körében, csak azért, hogy Európa meg tudja tankolni az autóit - legalábbis ezt állítja a Föld Barátai környezetvédelmi szervezet saját kutatására hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Aggasztóan növelik Afrikában az energiaültetvények területét az európai bioüzemanyag-igények kielégítése érdekében, és így csökken az élelmiszertermelés. Ezt állapítja meg a Föld Barátai nemzetközi szervezet 11 afrikai országot vizsgáló új kutatására hivatkozva a Magyar Természetvédők Szövetsége.

Az európai piacra szánt agroüzemanyag-termelés céljából megszerzett földek területe már eléri az 5 millió hektárt, ennyi körülbelül Dánia teljes területe. A földeket külföldi vállalatok használják, főleg bioüzemanyag-alapanyagok előállítására.

Még több termőföld felvásárlásra lesz szükség az agroüzemanyag előállítására, ha az Európai Unió teljesíteni kívánja azt a célkitűzését, miszerint 2020-ra a közlekedési üzemanyagok 10 százalékát megújuló energiaforrásokból szeretné előállítani - vélik az Afrika: aki kapja, marja című tanulmány készítői.

A Föld Barátai Európa fentiek kapcsán felszólítja az EU-t, hogy kezdje el számba venni és mérsékelni az EU által világszerte közvetetten felhasznált termőföld-, víz- és nyersanyag, illetve üvegházhatású gázkibocsátás mennyiségét.

A bioüzemanyagok gyártását és kereskedelmét rendszeresen kritizálják környezetvédelmi szervezetek, mert nem segíti elő a belsőégésű motorral hajtott közlekedési eszközök cseréjét alig vagy egyáltalán nem szennyező járművekre.