Kettősfront és hűvös idő lesz a hét közepéig - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Hirtelen köszöntött be az őszies időjárás, ami az egészséges szervezetet is próbára tette, de a hirtelen lehűlést a szívbetegek nehezen viselik. A következő napok is megterhelőek lesznek, a hét első napjaiban kettősfronti hatás és további lehűlés okoz panaszokat.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Hétfőn kettősfronti hatás várható. Tovább csökken a hőmérséklet, az éjszakai 10 fok után napközben sem melegszik 20 fok fölé a hőmérséklet, és az erős szél miatt még kellemetlenebbnek érezzük a levegőt. Az őszi kabát, pulóver és esernyő szükséges kelléke a mai napnak. A kismamáknál jelentkezhet méhösszehúzódás, lazító légző gyakorlatokkal igyekezzenek ellazítani magukat. Az érszűkületes betegek is panaszaik erősödésével számolhatnak, igyekezzenek melegen tartani végtagjaikat. A köszvényeseknek sem kedvez ez az időszak, ők a diétájuk szigorú betartásával javíthatnak panaszaikon. A közlekedésben is fokozott elővigyázatosság szükséges, mert a megváltozott reakcióidő és az esős csúszós utak fokozott baleseti kockázatot rejtenek.

A levegőben a szálló por szintje csökkent, így most már alacsony értékeket mutat. Megkönnyebbülhetnek a légúti betegségben szenvedők, mert ez most néhány napig nem okoz irritációt. A légszennyezettség mértéke továbbra is alacsony. A pollenallergiások tünetei kicsit enyhülhetnek, de még mindig megtalálható az igen agresszív allergén virágporral rendelkező üröm és parlagfű pollenjei a légkörben.

Kedden is kettősfronti hatás várható. Az eső mellett viharos erejű szélre készülhetünk, ami fejfájást, szédülést, vérnyomáspanaszokat okozhat. A nappali hőmérséklet 15 fok körül várható, kellemetlen késő őszies időre készüljünk, szívpanaszok esetén ne késlekedjünk segítséget kérni! Az ízületi panaszok is erősödhetnek a hűvös nyirkos idő miatt.

Szerdán jelentős változás nem várható az időjárásban, továbbra is kettősfronti hatás várható. Fejfájással, migrénnel számolhatnak a front érzékenyek. A következő napokban melegszik az idő, kellemes kora őszi időjárásra számíthatunk.