Vágólapra másolva!
A megérkezett hidegfront hatására őszies jelleget vesz fel az időjárás. Ma sokfelé újabb esőkre számítani, és jelentősen visszaesik a hőmérséklet. A szél is megerősödik.
Vágólapra másolva!

szombat

5:20

Hajnalban főként a délnyugati határszélen és az ország középső harmadában fordult elő eső, helyenként átmeneti záporos jelleggel, amit eleinte délnyugaton villámlás is kísért. A villámtevékenység mostanra mindenhol megszűnt. Az ország nagy részén erősen felhős vagy borult az ég. Ausztria felől újabb csapadékhullám érkezik. Elsőfokú a viharjelzés a Balatonon és a Velencei-tavon. Jelenleg többnyire 15, 19 fok van az országban.

Ma marad a borongós idő, többfelé újabb esőkkel, átmeneti záporokkal, délen esetleg egy-egy zivatarral. A felhőzet csak éjszaka kezd majd északnyugat felől felszakadozni. Ma általában csupán 20, 25 fokig emelkedik a hőmérséklet, de délkeleten lehet 26 fok is. Éjszaka újból délnyugatira fordult a legyengült szél, ez azonban a nap folyamán északnyugatira vált, a Dunántúlon és a középső megyékben megerősödik, olykor viharossá fokozódik.

péntek

23:20

A csapadéktevékenység továbbra is az ország északi és nyugati felére korlátozódik. A legintenzívebb csapadékzóna kb. a Dunaföldvár-Marcali-Letenye sávban figyelhető meg, itt a változó intenzitású záporok mellett a Balaton déli vidékén zivatarok is előfordulnak. Ezenkívül intenzív záporgóc figyelhető meg Debrecentől keletre a határ mentén, amit villámlás is kísérhet. Az Alföld kivételével legyengül a légmozgás, csak a zivatarokat kísérheti szélerősödés. A hőmérséklet 16, 22 fok között alakul.

22:00 Csapadéksáv szeli át Közép-Kelet-Európát

Többnyire csendes eső a jellemző, de a délnyugati határszélen és a Balaton körzetében, valamint a Tisza középső szakasza mentén zivatarok alakultak ki. Utóbbi, láncba rendezett zivatarok az Alföld középső és északi felén haladnak majd keresztül. Szlovénia felől a későbbiekben újabb zivatarok léphetik át a határt.

Hosszan elnyúló, összefüggő csapadéksáv alakult ki a Kelet-európai-síkságtól Szlovákián, Komárom-Esztergom megyén és a Balatonon keresztül a szlovén-osztrák határon át egészen Olaszország északkeleti vidékéig.

21:00 Kettősség: hűvös, esős idő nyugaton, enyhe, száraz keleten

Az Alföld déli és keleti részét leszámítva erősen felhős, borult az ég. Csendes eső esik a Dunántúl északi részén, Paks fölött a Duna mentén és az Északi-középhegység térségében a Sajótól nyugatra. Villámtevékenység elsősorban a Balalaton térségében és a délnyugati határ mentén figyelhető meg beágyazott zivatarok formájában. A csapadéksáv északkelet felé halad, a déli országrészt nagy valószínűséggel elkerüli. Alábbhagyot a szél, a Dunántúl északi részén például legyengült a légmozgás. A Miskolc-Cegléd-Pécs vonaltól északnyugatra 20 fok alatt van a hőmérséklet, míg keletebbre 24, 27 fokot mutatnak a hőmérők.

19:55 Intenzív csapadékhullás a fővárosban

Intenzív csapadéksáv szeli át a fővárost észak-déli irányban és halad kelet felé, de villámlás egyelőre nem alakult ki. A későbbiekben újabb esőhullámok érkezhetnek. A szél többfelé megerősödött. A legerősebb széllökések az elmúlt két órában megközelítették az 55 km/órát Budapest-Lőrincen.

19:45 Viharok a Balatonnál

Nagy területen vannak heves zivatarok a Kis-Balaton és a Balaton nyugati medencéjének térségében, itt erőteljes vihar tombol, de egy intenzív záporcella megjelent a Balaton keleti végében is. A fővárostól nyugatra ismét erősödik a csapadéktevékenység, akár villámlás is kísérheti a csapadékhullást. A csapadéktevékenység a Gyöngyös-Budapest-Letenye vonaltól északnyugatra koncentrálódik.

18:45

A fővárosban is eleredt már az eső, egyelőre azonban villámlás még nem volt. Viszont Budapest közelében többfelé vannak heves zivatarok, például a főváros déli határánál, amelyek viharos kifutószele a déli kerületeket is érinti. A leghevesebb zivatarok a Dunántúl északi részén követik egymást. A Tiszától nyugatra már északnyugatira, nyugatira fordult a szél, keleten még délnyugati az áramlás. A Balaton és a főváros térségében is meghaladja az 50 km/órát a széllökések ereje. Több mint 10 fokos hőmérséklet-különbség van sz országban: északnyugaton 17, 18 fokot mérnek, míg délkeleten még kicsivel meghaladja a 30 fokot a hőmérő higanyszála.

18:15

Beborult az ég a Dunántúl északi részén, és itt egyre többfelé eredt el az eső, amit többfelé, de főként a Kisalföld térségében villámtevékenység is kísér. A csapadékzóna egészen a Balaton északi partjáig ér, már délkelet felé is terjeszkedik, és rövidesen elérheti a fővárost is. Északnyugat felől bőven érkezik utánpótlás. Másodfokú viharjelzés van érvényben a Balatonon és a Velencei-tavon.

16:50

A Kisalföldön már északira, északnyugatira fordult a szél. Fertőszentmiklóson a legerősebb széllökések meghaladták a 60 km/órát, de ez az itt átvonuló zivataroknak volt köszönhető. A térségben csupán 20 fok körül alakul a hőmérséklet, míg az Alföldön helyenként 33 fokot mutatnak a hőmérők.

Zivatarfelhő közeledik Győr felé, 16 óra 32 perc.

Forrás: ICI

És megérkezett a csapadék, 16 óra 50 perc (ICI webkameraképek).

Forrás: ICI

16:15

Mosonmagyaróvár térségét zivatarok érték el. Hazánk osztrák határánál északkelet-délnyugati irányban láncba rendeződtek a zivatarok, és ahogy északkelet felé haladnak egyre több cella éri majd el a Kisalföldet. A csapadékhullás hatására az ország északnyugati csücskében gyorsan hűlni kezdett a levegő. Az ICI Interaktív Meteorológia fertőszentmiklósi mérőállomásán mindössze 40 perc alatt közel 8 fokkal esett vissza a hőmérséklet 29,2 (15 óra 50 perces adat) fokról a jelenlegi 21,3 fokra.

15:20

Közeledik a frontzóna, előtt már heves zivatarok alakultak ki az Alpokalján

Az őszies időt hozó front vonala jelenleg Ausztria középső vidékeinél tart. Mögötte jelentősen lehűlt a levegő, Németország délkeleti részén és Kelet-Ausztriában csupán 18, 21 fokot mérnek, miközben a front előtt Ausztria keleti felén még 26, 29 fokot mutatnak a hőmérők - hazánkban pedig sokfelé 30 fok fölött van a hőmérséklet.

A front előtt az Alpok keleti lábainál már több heves zivatar kipattant, amelyek a nyugatias áramlással hazánk északnyugati határvidékét is megközelítették, de egyelőre határainkon túl maradnak. A Fertő-tó közelében több intenzív zivatarcella is megfigyelhető, de egyelőre ezek is az osztrák oldalon okoznak villámlás és csapadékot.

Forrás: ICI

Fertőszentmiklósi ICI-webkamerakép, 15 óra 26 perc

Bár pénteken a hőmérséklet sokfelé meghaladja a 30 fokot, sőt délkeleten a 35 fokot is megközelíti, az este érkező hidegfront őszi légtömeget hoz Magyarország fölé. Az északnyugati megyéket már késő délután megközelíti a front, és ott helyenként heves zápor, zivatar alakul ki. Felhőszakadás, jégeső sem kizárt. Az este folyamán elsősorban az ország északi vidékén fordul elő további zivatar, elszórtan azonban máshol is lehet. Átmenetileg megerősödik az északnyugatira forduló szél, sőt zivatarok környezetében viharosra fokozódik.

Igazi őszi nappal búcsúzik az augusztus

Szombaton változékony idő várható. Főként délelőtt fordulhat elő eső, zápor, de a szürke órákat követően néhány órára kisüt a nap. Ekkor azonban ismét megerősödik, a Dunántúlon viharossá fokozódik az északnyugati szél. A péntekhez képest 8-10 fokkal hűvösebb lesz az idő. Vasárnap kellemes kora őszi idő lesz változó felhőzettel, hétfőn viszont a Dunántúlon eső is kialakulhat. A számítások szerint kedden, augusztus utolsó napján lesz az első őszies lehűlés mélypontja: a gyakori esőzés mellett helyenként a 15 fokot sem éri el a hőmérséklet.

Lehet még nyár szeptemberben

Az első komoly lehűlés nem jelenti azt, hogy néhány napra nem térhetne vissza a nyár. A sokéves adatok alapján a Kárpát-medence éghajlatába a tartós szeptemberi kánikula belefér. 1947. szeptember 12-től 21-ig tíz napon keresztül a nappali hőmérséklet Magyarország nagy részén meghaladta a 30 fokot, sőt ebben a periódusban 35 fokos forróság is előfordult. Késői kánikulára is volt számos példa. 1935-ben Szegeden október 6-ra esett az utolsó hőség nap.