Hidegfront hozza az őszies időt - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Péntek este egy hidegfront miatt ősziessé válik az időjárás. A hirtelen lehűlést a szívbetegek nehezen viselik, gyakoribb ilyenkor az infarktus megjelenése. A görcsös panaszok mellett az ízületi fájdalmak erősödésével is számolni kell.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Pénteken gyenge melegfronti hatás érvényesül. Nagyon meleg idő várható, a déli országrészben kánikulára készülhetünk. Tompaság, fejfájás, rossz közérzet, a szívbetegeknél légzési panaszok is felléphetnek. A napos területeken magas UV sugárzás várható, szükséges a fényvédő krémek, kalap, napszemüveg viselete. Az esti órákban egy hidegfront éri el hazánkat, ami több fokos lehűlést eredményez.

A levegőben a szálló por szintje emelkedett, ami fokozza a köhögést, és a légúti betegek panaszait. A légszennyezettség mértéke továbbra is alacsony. A pollenallergiások tünetei viszont tovább erősödhetnek, magas koncentrációban főként az igen agresszív allergén virágporral rendelkező üröm és parlagfű pollenjei találhatók meg a légkörben.

Szombaton több fokkal visszaesik a hőmérséklet, a napsütést felhősödés zavarhatja meg, záporok, zivatarok kialakulására is lehet számítani. Kellemes, kora őszies idő várható, ami kedvez a szabadtéri programoknak. A hidegfronti hatást rosszul viselik a szívbetegek, de az ízületi panaszok is erősödhetnek. A kismamák fokozottan figyeljenek magukra, pihenjenek sokat. Ajánlott magas magnézium és kálium tartalmú ételek fogyasztása.

Vasárnap már csak esőkabáttal ajánlott kirándulni menni. Továbbra is marad a hidegfronti hatás, élénk lesz a szél, több helyen kell csapadékra számítani. Fejfájás, görcsös panaszok, ízületi fájdalmak jelentkezhetnek. Könnyű ételek fogyasztása javasolt. A jövő hét elejére is frontokkal terhelt, őszies, borongós napok várhatók.