Vágólapra másolva!
Az Atlanti-óceánon még vasárnap jelent meg a Danielle névre keresztelt trópusi vihar, amely mára a Saffir-Simpson skála szerinti II. kategóriájú hurrikánná erősödött és egyenesen a Bermuda-szigetek felé tart.
Vágólapra másolva!

Az Atlanti-óceán térségében vasárnap jelent meg a Danielle névre keresztelt trópusi vihar. A nyílt tengerfelszín felett, a szárazföldtől távol elhelyezkedő viharobjektum, a megfelelő nedvesség- és energia-utánpótlásnak köszönhetően gyorsan fejlődött és szerdára a Saffir-Simpson skála szerinti II fokozatú hurrikánná erősödött.

A legfrissebb mérési adatok szerint a Danielleben mért átlagos szélsebesség eléri a 166 kilométer/órát, a legerősebb széllökések pedig meghaladják a 200 kilométer/órát.

Az amerikai Hurrikán Előrejelző Központ számításai szerint a hurrikán a következő napokban sem veszít erejéből, és vasárnap eléri a Bermuda-szigetek térségét. Az erős szél és a kiadós csapadék komoly károkat okozhat a térségben.

Az Atlanti-óceánon ma reggelre egy másik vihar is kialakult, az Earl nevet viselő alacsony nyomású rendszer a szárazföldektől távol helyezkedik el. A nyugati, északnyugati irányba mozgó viharobjektum a hét végére hurrikánná erősödik, de az előrejelzések szerint csak a jövő hét elején ér lakott terület közelébe. Az Earl várhatóan csak a Kis-Antillák északi szigeteit súrolja, így komoly pusztításokat valószínűleg nem okoz.

A Csendes-óceán térségében is megfigyelhető egy hurrikán. A Mexikó partjai közelében vasárnap kialakult vihar, az elmúlt napokban, kiadós esőzéseket okozott a közép-amerikai országban. Az ország déli részén az esőzések nyomán földcsuszamlások alakultak ki, utak és hidak mentek tönkre és négy ember életét vesztette. A Frank nevet viselő hurrikán már elhagyta Mexikó partjait és a jelenlegi számítások szerint újabb károkozások nélkül, a következő napokban fokozatosan gyengülni kezd és a hét végére teljesen leépül.