Vágólapra másolva!
Szélrohamokkal és heves esőzésekkel érte el Vietnámot a Mindulle trópusi vihar kedden, amely egy időre tájfunná erősödött. Fokozott árvízveszély van a térségben.
Vágólapra másolva!

Helyenként 130 km/órás széllökéseket és felhőszakadás-szerű esőzést okoz Vietnámban a kedden helyi idő szerint a délelőtti órákban érkezett Mindulle viharobjektum. A Mindulle alapvetően trópusi vihar, de rövid időre egyes fokozatú tájfunná erősödött, közvetlenül a szárazföld elérése előtt. A viharobjektum közepén a tájfunokra jellemző, nagyjából kör alakú felhőtlen rész, a szem is kialakult néhány órára.

A térségben amúgy is erős volt idén a monszuntevékenység, a talaj általában mindenütt vízzel telített, így a Mindulle könnyen okozhat gyors áradásokat. A leghevesebb esőzések a fővárostól 50-100 kilométerre délre történtek, az árvízveszély az ország jelentés részén fennáll.


Az év eddigi legerősebb trópusi ciklonja az Atlanti-óceánon

A Karib-térség és Afrika nyugati partvidékek között kialakult trópusi ciklon, a Danielle hurrikán eléri a Saffir-Simpson skála szerinti 4-es erősséget a hét második felében. A Danielle belsejében a legnagyobb széllökés meghaladhatja a 210 km/órát. Idén még nem volt ilyen erős trópusi ciklon. Szerencsére útja jobbára a nyílt vízen marad, számottevő lakott területet nem érint, viszont számos hajó- és repülőjáratot kell módosítani a vihar miatt.

A viharjelenség meteorológiai neve trópusi ciklon, de az amerikai kontinensen hurrikánnak hívják. A meleg tengerfelszín felett keletkezik, amikor kiterjedt zivatargócok rendeződve összeállnak. Élettartama 3-5 nap. A keletkezés helyszíne közel esik az egyenlítőhöz, ezután a ciklon magasabb szélességek felé halad tovább. Az 500-1000 kilométer vízszintes kiterjedésű légörvényben tartós szélrohamok uralkodnak.