Tűz martalékává vált a krétai pálmafás strand

Vágólapra másolva!
Százéves pálmafák váltak a lángok martalékává Kréta szigetén a nyaralók által közkedvelt pálmafás strandon, Prevelin. Helyi közigazgatási vezetők gyújtogatásra gyanakodnak.
Vágólapra másolva!

A tűz az öthektáros, festői pálmafás strand egészén pusztított, a tűzoltók hétfőn még az utolsó lángokkal küzdöttek. Preveli Kréta déli partszakaszának képeslapokra kívánkozó strandja - a pálmafák leégése különösen fájdalmas a helybélieknek.

A lángok szombaton mindeddig ismeretlen okokból csaptak fel, de csak vasárnap tudták megfékezni a tüzet. A helyi önkormányzat vezetője gyújtogatásra gyanakszik. A lángok néhány órán belül három helyen is felcsaptak.

Forrás: AFP

Így néznek ki a prevelii pálmák (az AFP felvétele augusztus 22-én készült)

"Nagy a szárazság július-augusztusban Krétán, négy-öt évente van csapadék ebben a két hónapban. A csapadékátlag 1 milliméter alatt volt az utóbbi tíz évben a nyári hónapokban" - ismertette a krétai nyár jellemzőit Kánai Gábor, az OzoneNetwork időjárási adatait szállító ICI Interaktív meteorológusa. "Emellett majdnem mindig derült az ég. A tengerparton 30-34 fok volt az elmúlt pár napban. Péntek óta északi szél fúj a parton, ami száraz levegőt hoz a sziget belsejéből. Ez is elősegíthette a lángok terjedését" - tette hozzá a meteorológus.

A lángok katasztrofális csapást jelentettek a ritka, több százéves pálmafák számára - mondta hétfőn a Természetvédelmi Világalap (WWF) helyi szervezetének egyik képviselője. A fák 20-30 év alatt heverik ki a keletkezett kárt, a pálmák 70 százaléka szerencsére még él - számolt be a természetvédő szervezet.

Görögországban minden évben számos erdő- és bozóttűz pusztít, a hatóságok gyanúja szerint sok esetben gyújtogatók felelősek a károkért. Az oltási munkálatokat rendszerint a magas hőmérséklet és a szél teszi még nehezebbé.