Kevésbé tekintik érző lénynek az állatokat a húsevők

Vágólapra másolva!
A húsevők kevesebb emberi érzelmet tulajdonítanak az állatoknak, mint a vegetáriánus étrenden élők, mert kivételes jelenségnek tekintik az embert. Ezzel együtt ők is másképp kezelik a nem élelmiszer-alapanyagként levágott állatokat.
Vágólapra másolva!

Ön szerint az állatok képesek-e ősi érzelmek, mint amilyen a félelem vagy a düh, illetve összetettebbek, mint a búskomorság vagy a bűntudat megélésére? - ezzel a kérdéssel vizsgálták húsfogyasztók és vegetáriánusok állatokkal kapcsolatos nézeteit a Bonni Egyetem kutatói.

Az eredmény: a húsevők az összetett érzelmeket kizárólag emberi sajátosságnak vélték, míg a vegetáriánusok az állatokba is belelátták azokat. A vegetáriánusok összességében emberibbnek érzékelik az állatokat - magyarázta Roland Imhoff, az egyetem pszichológusa a Vorarlberg Online hírmagazinnak. A húsevők ezzel szemben általában egyedülállónak tekintik az embert, ami azzal jár, hogy az állatokat megfosztják bizonyos emberi tulajdonságoktól.

Ez az elv leginkább azon állatok esetében érvényes, amelyeket Európában az élelmiszer-előállításhoz használnak fel. A kutyáknak a húsevők is több érzelmet tulajdonítanak.

A pszichológusok párhuzamot látnak az állatok "elembertelenítése" és a háborúban elvégzett gyilkolás pszichológiai "tisztára mosása" között. Ezért tették fel a kérdést, hogy az állatok megölésében való passzív részvétel - az állat elfogyasztása - is az elembertelenítés stratégiáját vonja-e maga után. A húsevő embereknél úgy tűnik, így van - összegezte Imhoff a Bonni Egyetem kutatóinak több, e témába vágó tanulmányát.