Ugyanaz lehet az oka a pakisztáni árvíznek és a moszkvai hőségnek

Vágólapra másolva!
Katasztrófákat okozott idén nyáron az időjárás: Pakisztánban hetek óta kivételesen erős monszuneső tombol, Oroszországban a rendkívüli forróság hatalmas erdőtüzeket okozott. Nem kizárt, hogy a katasztrófák hátterében ugyanaz a meteorológiai jelenség áll.
Vágólapra másolva!

Haladéktalanul tanulmányozniuk kell a klímaszakértőknek a súlyos pakisztáni árvizekkel és a soha nem látott oroszországi kánikulával összefüggő légköri áramlatokat - vélte a héten az ENSZ egyik klímaszakértője és a Meteorológiai Világszervezet (WMO).

Az idei nyáron rendkívül súlyos volt az időjárás: Pakisztánban hetek óta kivételesen erős monszuneső tombol, Oroszországban a rendkívüli forróság hatalmas erdőtüzeket okozott, Kínában az özönvízszerű esőzést földcsuszamlások követték, Grönlandon kettévált az egyik óriás jéghegy.

Ezek az események még az egyes régiók szélsőséges éghajlati viszonyaihoz képest is rendkívülieknek számítanak - állítja a WMO. "Soha nem látott események sorozatáról van szó, amelyek intenzitásukat, időtartamukat és földrajzi kiterjedésüket tekintve meghaladják valamennyi korábbi ilyen eseményét".

"Ez sürgős kérdést vet fel az éghajlatkutatás számára: meg kell tudni, hogy kialakulóban van-e az úgynevezett »blokkoló jelenségek« hossza és gyakorisága" - fejtette ki közleményében a Meteorológiai Világszervezet.

A pakisztáni és oroszországi tragikus események a légköri áramlatok blokkoló jelenségeivel magyarázhatók. E jelenségek egyre gyakoribbak és hosszabbak,és a nedvesség (eső), illetve a hőség megnövekedését idézhetik elő - magyarázza Ghassem Asrar. A szakember a WMO és az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) klímakutató programjának igazgatója.

Az európai meteorológusok modelleztek egy blokkoló jelenséget néhány héttel a kialakulása előtt."Egyértelműen közölték az információt, és az be is következett" - mondta a kutató, aki szerint egyes pakisztáni és oroszországi jelenségek összefüggésben álltak egymással. A blokkoló jelenségeket tehát ugyanúgy tanulmányozni kell, mint a csendes-óceáni El Ninót és La Ninát - teszi hozzá Asrar.

Annál is fontosabb választ találni ezekre a jelenségekre, mert befolyással vannak az emberek életére és tulajdonára, mint ahogyan ezt a pakisztáni és a kínai példa is mutatja - mondja a szakértő.