Fehéredik és kipusztul a hawaii korall

Vágólapra másolva!
Az egyre melegebb tengervízben kilökődnek a korall színét adó algák. Ha sokáig túl meleg a víz, akkor a korall elpusztul, ami a halállományt veszélyezteti.
Vágólapra másolva!

Fehérednek a hawaii korallok az egyre melegebb víz miatt. Amikor a tengervíz túlságosan felmelegszik, kilökődnek a korallokban élő, azok színét adó algák, és csak a fehéres színű mészváz marad vissza. Ha a folyamat hosszú időn át tart, a korallok elpusztulnak, ami súlyos csapást jelent az élőhelyként és táplálékként a korallokra támaszkodó halakra, ezen keresztül pedig az emberekre is. A korallok virágállatok, bár olyanok, mintha növények lennének.

A korallfehéredés jelenségét a lakatlan, hosszan elnyúló Északnyugati Hawaii-szigetek térségében tervezik tanulmányozni amerikai tudósok szeptemberben. A helyszín a Papahanaumokuakea nevű tengeri természetvédelmi terület lesz. Szeptember a legmelegebb hónapnak számít Hawaii-n, kutatók idén már augusztusban 27,78-28,89 Celsius fokos felszíni hőmérsékleteket mértek, ami különösen melegnek számít ilyen északi vizeken.


Hat éve volt legutóbb jelentős fehéredés

Egy délkelet-ázsiai meleg tengeri áramlat éppen az expedíció most kezdődött útja alatt nyomul be a Csendes-óceán északi részébe. "Most meleg a víz. Ha lehűl, talán nem következik be a korallfehéredés, de ha meleg marad egy hosszabb időszakon át, megtörténhet" - magyarázta Randall Kosaki, a Papahanaumokuakea igazgatóhelyettese, aki szerint egy legalább 2-4 héten át tartó, megszokottnál melegebb periódus már valószínűleg beindítja a folyamatot.

Az amerikai vizekben található korallok 69 százaléka éppen az Északnyugati Hawaii-szigetek térségében él. Jelentős korallfehéredés legutóbb 2002-ben és 2004-ben zajlott le.


Fagyasztva óvják a korallfajokat

A korallok változatosságának megőrzésére különben sejtbankot hoz létre a washingtoni Smithsonian Intézet: így akarják egyes fajok kihalását megakadályozni. "A lefagyasztott sejtek életképesek. Ötven, vagy akár ezer évvel később is fel lehet olvasztani azokat, így a fajt újra életre lehet kelteni, vagy csak egy kis populációját tovább lehet fejleszteni" - nyilatkozta erről Mary Hagedorn, az intézet kutatója. A szakemberek már lefagyasztották két ritka, kihalásban lévő faj (Fungia scutaria és Montipora capitata) sejtjeit.

A Smithsonian a hawaii tengerkutató intézettel dolgozik együtt a korallmentésen, és már sikeresen megtermékenyítettek egy petesejtet egy korallspermával.

A klímaváltozás pusztító korallfehéredést indított el Délkelet-Ázsiában, a Malajziától a Fülöp-szigeteken át Indonéziáig húzódó úgynevezett Korallháromszögben - közölte még júliusban a Természetvédelmi Világalap (WWF). Ezen a közel hatmillió négyzetkilométernyi területen olyan sok korall- és halfaj él, mint sehol másutt a világon: az ismert korallfajok háromnegyede megtalálható itt.

1997-1998 óta ez a legsúlyosabb korallfehéredés az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) becslései szerint. A kilencvenes évek második felében világszerte a korallok 16 százaléka pusztult el.