A kánikulát egy hidegfront hűti le - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
A hét közepéig kitart a kánikula. Az egyre fokozódó hőség tompultságot, figyelmetlenséget okoz, és a szív és keringési betegeket is fokozottan terheli ez az időjárás. A jövő hét közepére egy hidegfront frissíti fel a levegőt.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Hétfőn gyenge melegfronti hatás várható, marad a kánikulai idő. Erősödhetnek a gyulladásos és érrendszeri fájdalmak. Műtéti hegek, régi törések helye érzékenyebb lehet ilyenkor. Tovább melegszik a levegő, így az idősek napközben tartózkodjanak hűvös helyiségben. Továbbra is fontos figyelni a fokozott folyadékbevitelre, ugyanis a kánikulában megnő a folyadékveszteség. Az izzadással elvesztett ásványi anyagok pótlására ajánlott a bőséges ásványvíz fogyasztása.

A levegő porszintje magas, ami köhögési rohamokat válthat ki, és a légúti betegek panaszait fokozhatja. A légszennyezettség mértéke továbbra is alacsony. A pollenallergiások tünetei viszont tovább erősödhetnek, magas koncentrációban főként az igen agresszív allergén virágporral rendelkező üröm és parlagfű pollenjei találhatók meg a légkörben.

Kedden tetőzik a hőség, továbbra is melegfronti hatás várható. Az erre érzékenyeknél nem csökkennek a panaszok, továbbra is fejfájás, rossz közérzet várható. A levegő porkoncentrációja magas, így felléphet gyakori köhögés, és a légúti betegek panaszai fokozódhatnak. Az erős szél, szédülést, nyugtalanságot okozhat, a kisgyerekek nyűgösebbekké válnak. A közeledő hidegfront sokaknál izgatottságot, türelmetlenséget okozhat. A napközben elkortyolgatott citromfű tea jó nyugtató hatású..

Szerdán egy hidegfront éri el hazánkat, ami több fokos lehűlést hoz magával. Az erős szél miatt kellemetlenebbnek érezzük a levegőt, sokaknál fejfájással, szédüléssel is járhat. A felfrissült levegőt néhány napig élvezhetjük, majd a hét vége felé ismét melegszik a levegő.