A La Nina jelenség fokozta az áradásokat okozó kínai monszunt

Vágólapra másolva!
Meteorológus kutatók szerint az ún. La Nina jelenség erősítette fel Kína térségében olyan mértékben az idei monszunesőket, hogy a lehullott igen nagy mennyiségű csapadék súlyos áradásokat és földcsuszamlásokat okozhatott.
Vágólapra másolva!

Meteorológus kutatók a La Nina nevű jelenséget okolják a Kína térségében idén nyáron bekövetkezett különösen heves monszunesők kialakulásáért. A La Nina és ellentéte, az El Nino természetes éghajlati jelenségek, amelyek az óceánok ciklikus áramlási rendszereivel állnak kapcsolatban.

El Nino esetén a Csendes-óceáni térség Egyenlítőhöz közeli részén a tengervíz hőmérséklete erősen felmelegszik. Ellentéte a La Nina, amely a normálisnál hidegebb tengerfelszínt jelenti, a Csendes-óceán trópusi területeinek középső és keleti vidékein fordul elő.

A tengerfelszín hőmérséklete alapvetően meghatározza a kialakuló tengeráramokat, és ezen keresztül az időjárásra is jelentős befolyással bír.

A La Nina bekövetkezése miatt a Csendes-óceán keleti felén, az Egyenlítőnél lecsökkent a tengerfelszín hőmérséklete. Ennek folyományaként, a természetes változékonyságnak megfelelően a Kína közelében elhelyezkedő tengerek hőmérséklete szokatlanul magasra emelkedett, ez által juttatva jelentős energiát és nedvességet a légkörbe, amely a rendkívüli esőzéseket generálta.

La Nina évben a Föld száraz területei még szárazabbá, csapadékos helyei még csapadékosabbá válnak, az Atlanti- és a Csendes-óceánon fokozódik a trópusi ciklonok száma és intenzitása.