Csak az allergia miatt kellemetlen az ünnepi időjárás

Vágólapra másolva!
Napsütés, átlagos nyári hőmérséklet és gyenge légmozgás jellemzi az idei augusztus huszadikai időjárást. A hosszú hétvégén a kánikula is visszatér. Egyedül a növekvő pollenkoncentráció miatt nem lehet mindenki elégedett az ünnepnappal.
Vágólapra másolva!

Többórás nyárvégi napsütés melegíti a levegőt augusztus 20-án a kellemesen hűvös, frissítő hajnal után. A hőmérséklet csúcsértéke általában kevéssel harminc fok alatt marad. Az alacsony páratartalom is megkönnyíti a nappali meleg elviselését. Naplemente után a kevésbé beépített területeken gyorsan csökken a hőmérséklet, a budapesti tűzijáték közelében azonban kellemesen meleg marad a levegő a városhatás miatt.


Az UV-veszély megszűnt, a pollenkoncentráció viszont rohamosan nő

A nap delelési magassága nagyjából akkora, mint április 24-én, így a káros ultraibolya sugárzás mértéke jelentősen kisebb, mint június végén. Ezzen együtt 12 és 14 óra között a mérsékelt védekezés továbbra is javasolt, különösen az érzékeny bőrűek számára. A parlagfű és az üröm virágzása beindult, pollenjük légköri koncentrációja napról napra növekszik, és várhatóan a jövő hét elején tetőzik.

E két növény pollenje rendkívül agresszív. Az allergiások számára a legfontosabb, hogy a hálószobában csak a hajnali órákban szellőztessenek (praktikus okokból ez az egész lakásra is igaz), napközben a nyílászárók legyenek zárva. Ennek hátterében az áll, hogy a pollenkoncentráció erősen változik egy napon belül: hajnalban minimális, kora délután éri el legnagyobb napi szintjét.


Több napos hőhullám kezdődik a hétvégén

Szombaton az ország egyharmadán, vasárnap már több mint a felén, a jövő hét elején pedig mindenütt 30 fok feletti nappali hőség várható - derül ki 14 napos előrejelzésünkből. Hajnalonként is egyre kevésbé frissül fel a levegő. Hétfőtől a páratartalom kissé növekszik, fülledtebbé válik a levegő. A kánikulának a számítások szerint a hét közepén érkező hidegfront vet véget.

Alábbi térképünkről kiderül, honnan lövik fel az ünnepi tűzijáték rakétáit Budapesten (ezeket a hajókat lilával jelöltük), és a szervezők hol állítanak fel mentőpontokat a rendezvény ideje alatt:

Forrás: [origo]