Kipusztult a mangroveerdők fele

Vágólapra másolva!
Műholdképekről derült ki, hogy az eddig becsültnél 12 százalékkal kisebb a világ mangroveerdőinek területe. A korábbi mangroveterületeknek mintegy felén már kipusztult az erdő az emberi beavatkozás és a viharok miatt.
Vágólapra másolva!

A korábbi becslésekhez képest 12 százalékkal kevesebb a mangroveerdő a Földön - erről az amerikai földtani intézet (USGS) és a NASA új műholdképei szolgáltak bizonyítékkal.

Ezek szerint jelenleg 137 760 négyzetkilométernyi területet borít mangroveerdő, ez 12,3 százalékkal kevesebb mint eddig gondolták - derült ki a Global Ecology and Biogeography című tudományos folyóiratból. Ez a terület Bajorország kétszeresének felel meg.

A mangroveerdők fákból, pálmákból és cserjékből állnak, és az Egyenlítő mentén, a szubtrópusi éghajlati övben nőnek. Jól alkalmazkodnak az extrém környezeti körülményekhez, a magas sótartalomhoz és a pokoli hőséghez is. Az emberi tevékenység, valamint a gyakori viharok azonban egyre inkább megtizedelik ezeket az erdőket, amelyek ma már gyorsabb ütemben pusztulnak, mint az esőerdők és a korallzátonyok.

Napjainkra csak a korábbi területek felét borítja mangroveerdő, és ezek közül sok rossz állapotban van - mondta Chandra Giri, az amerikai földtani intézet kutatója. A mangroveerdők védelmet nyújtanak a partoknak a tornádók és a cunamik ellen, ezért nagyon fontos szerepük van - mutatott rá a szakember.

A megmaradt mangroveerdők 118 országban terülnek el, ezek 42 százaléka Ázsiában van, Afrikában 21, Észak- és Közép-Amerikában 15, Óceániában 12, Dél-Amerikában az erdők 11 százaléka található.