Fülledt idő terheli szervezetünket - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Keddre kissé lehűl az idő, de a hét közepétől ismét kánikulai meleg lesz. Zivataros, fülledt idő várható a következő napokban. A szív és keringési betegeket fokozottan terheli ez az időjárás.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Kedden gyenge hidegfronti hatás fogja terhelni szervezetünket, átmeneti lehűlés várható. Csapadékos időre van kilátás, főként keleten, északkeleten lehet számítani heves zivatartevékenységgel, erős széllel. Az asztmások tünetei viharok környezetében fokozódhatnak, ezért ők maradjanak zárt térben zivatar esetén. A párás fülledt levegő a keringési betegeket is megterheli, főként a szívbetegek tapasztalhatnak légzési nehézséget, fokozott fáradékonyságot. Az étkezéseinkben részesítsük előnybe a magas magnézium és káliumtartalmú élelmiszereket, mint a tej, mogyoró, banán, illetve fogyasszunk olajos halakat, spenótot és tojást.

A levegő porszintje és a légszennyezettség alacsony, és a következő napok csapadékosabb időjárásának köszönhetően nem is fog emelkedni. A pollenallergiások tünetei viszont tovább növekedhetnek. Magas koncentrációban főként az igen agresszív allergén virágporral rendelkező üröm és parlagfű pollenjei találhatók meg a légkörben.

Szerdán már melegszik a levegő, gyenge melegfronti hatás fog érvényesülni, ami tompasággal, fáradtságérzéssel, az erre érzékenyeknél fejfájással is járhat. A gyulladásos tünetek erősödésére is lehet számítani, ilyenkor gyakrabban jelentkeznek a felsőlégúti megbetegedések. A panaszok csökkentéséhez javasolt megfelelő vitamin és ásványi anyagokat a tejtermékekből, a joghurt, kefir, valamint savanyú káposztából, citromból, csipkebogyóból vehetjük magunkhoz.

Csütörtökön már kánikulára számíthatunk, így az erre érzékenyek tapasztalhatnak ismét szédülést, fejfájást, fokozott tompaságot. Csapadék nem valószínű, de az északi határszélen kialakulhat kisebb zápor.