Az átmeneti enyhülés után ismét megterhelő meleg következik - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Keddre kissé lehűl az idő, de a jövő hét közepétől ismét kánikulai meleg lesz. Zivataros, fülledt idő várható a következő napokban.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Hétfőn egy gyenge hidegfront érinti hazánkat, mely nem ígér nagyfokú enyhülést. Marad a meleg, de zivatarok kialakulásával is számolni kell. A fronthatás miatt vérnyomás csökkenést, fáradtságot, görcsös panaszokat tapasztalhatunk. Fogyasszunk B-vitamin tartalmú ételeket, például spenótot, és igyunk hozzá magas magnéziumtartalmú, szénsavmentes ásványvizet, így csökkenthetjük a panaszokat.

A levegő porszintje és a légszennyezettség alacsony, és a következő napok csapadékosabb időjárásának köszönhetően nem is fog emelkedni. A pollenallergiások tünetei viszont tovább növekedhetnek. Magas koncentrációban főként az igen agresszív allergén virágporral rendelkező üröm és parlagfű pollenjei találhatók meg a légkörben.

Kedden erős hidegfronti hatás fogja terhelni szervezetünket, átmeneti lehűlés várható. Csapadékos időre van kilátás, helyenként heves zivatartevékenységgel, erős széllel. Az asztmások tünetei viharok környezetében fokozódhatnak, ezért maradjanak zárt térben zivatar esetén.

Szerdán az újabb melegedés miatt gyenge melegfronti hatás fog érvényesülni, mely a gyulladásos tüneteket erősítheti. A kánikulára érzékenyek a hét közepétől ismét szédülést, fejfájást, fokozott tompaságot tapasztalhatnak.