Megerősödtek a dunántúli zivatarok

Vágólapra másolva!
Egy mediterrán ciklon előterében nedves, labilis légtömegeket okoznak többfelé záport, zivatart. A főváros térségét is megközelítették gyenge intenzitású zivatarok, de rövid időn belül fel is oszlottak. Az este folyamán az északkeleti országrészben esett nagyobb csapadék, azonban újabb zivatarok jelentek meg a Dunántúlon.
Vágólapra másolva!

23:40

A Dunántúlon kialakult zivatargóc továbbfejlődött és északkeleti irányba haladt tovább. Várhatóan a hajnali órákban a fővárost is elérik.

22:00

Újabb zivatarok alakultak ki a Balatontól délre, a legnagyobb csapadék Somogy megyét érinti. Északkeleten még kisebb eső kíséri a korábbi zivatarokat, melyek elhagyták hazánk térségét.

20:30

A zivatarok egy összefüggő csapadéksávot alkotva északkeleti irányban hagyják el az országot. Már csak Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben hullik záporszerű csapadék, villámtevékenység azonban már csak főként az Észak-Alföldön tapasztalható. Várhatóan a késő esti órákra teljesen lecsökken a zivatartevékenység.

17:50

Tovább fejlődtek a tiszántúli zivatarok mind intenzitásban, mind gyakoriságban. Békéscsabától kezdve egészen az északkeleti határig több helyen jelentős csapadék hullik, nagy részüket villámok kísérik. Az Északi-középhegységben is az eddiginél intenzívebb zivatarok okoznak csapadékos időt. Egyre több apró zivatargóc keletkezik, melyek továbbfejlődni látszanak.

Zivatar Balmazújvároson - nézőnk videója

16:20

A Duna-Tisza közében leginkább északon, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében és a Tiszántúlon többfelé, valamint a Dunántúlon Paks térségében alakultak ki újabb, intenzív csapadékot hozó zivatarok. A továbbiakban a keleti megyékben lehet számítani újabb zivatarokra.

15:05

A Duna-Tisza közében, valamint az északi, északkeleti országrészben többfelé zivatarok, száraz zivatarok alakultak ki. Újabb zivatarok jelentek meg a Dunántúlon is, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyék környékén. Egyre több helyen várható villámltevékenység, intenzív csapadék.

14:00

Az eddig Duna vonalán elhelyezkedő csapadékot hozó felhőzet keleti irányba tolódott. A csapadéksáv a Duna-Tisza közében Bács-Kiskin megye déli részétől egészen Nógrád megye északi részéig terül el. Intenzív zivatarok egy pár órája nincsenek az országban, azonban még lehet rájuk számítani, főként a keleti országrészben.

10:10

Zivatargóc alakult ki Budapesttől északra. A Dunakanyartól északra fekvő területen intenzív csapadék hullik. A Duna vonala mentén továbbra is csapadékos az idő.

9:35

A Duna vonala mentén csapadéksáv húzódik a déli határszéltől egészen Esztergomig, azonban villámok csak elvétve fordulnak elő. A Felvidéken heves zivatarok alakultak ki, környezetükben intenzív csapadék hullik. Az osztrák-magyar határ mentén továbbra is kisebb zivatarok alakulnak ki és haladnak északi, északnyugati irányba.

7:10

Intenzív csapadék- és villámtevékenységgel kísért, láncokba rendeződött zivatarok közelednek az Alpok felől. AZ ország nagy részén csendes az idő, eső, zápor a Dunántúlon fordul elő, illetve a Dunakanyarban fordul elő - itt villámtevékenység is megfigyelhető. A Tiszántúlon és északkeleten kevés a felhő, míg a középső és nyugati megyékben gyakran borult az ég. A nap folyamán ismétlőd záporok, zivatarok átvonulására kell számítani, eleinte főként a Dunántúlon, majd a csapadékzóna kelet felé is kiterjed.

5:20

Éjszaka főként a Dunántúlon alakultak ki záporok, zivatarok, de az Északi-középhegység és a főváros térségében is volt csapadék. Jelenleg a főváros budai kerületeiben, illetve Budapesttől pár kilométerre keletre figyelhető meg intenzív zápor, amit villámlás is kísérhet (ezek azonban rövid időn belül feloszlottak).

Az Alpok térségében Szlovénia és Ausztria felől láncba rendeződött zivatarok közelednek. A Velencei-tó közelében egy heves cella alakult ki. Nagy tavainkon elsőfokú viharjelzés van érvényben.

Időjárási helyzet

A Kárpát-medence időjárását az elkövetkező napokban egy mediterrán ciklon befolyásolja, ami jelenleg középpontjával a Földközi-tenger fölött, Korzika és Szardínia térségében örvénylik. A ciklon hidegfrontja előtt a délies áramlással meleg, nedves légtömegek érkeznek a térségünkbe, és ennek következtében alakulnak ki az esti, éjszakai órákban záporok, zivatarok.

Vasárnap a ciklon hidegfrontja a nyugati megyéket már érinti, és a délelőtti átmeneti csapadékszünetet követően napközben is többfelé számítani kell záporokra, zivatarokra. Felhőszakadás, jégeső, szélvihar is több helyütt valószínű. A kánikula egyelőre kitart, csak a nyugati határszélen marad 30 fok alatt a hőmérséklet, míg keleten, délkeleten 35 fokig emelkedik a hőmérő higanyszála.

A front mögötti hűvösebb légtömeg kedd magasságában érkezik meg, ekkor már országszerte 30 fok alatt tetőzik a hőmérséklet. A hét első napjaiban főként keleten, északkeleten kell további csapadékra számítani, majd szerdától egyre inkább a napsütésé lesz a főszerep, és a záporok is megszűnnek.