Budapest felé közelednek a zivatarok

Vágólapra másolva!
A nyugat felől érkező labilis légtömegek kiterjedt zivatarcellákat hoztak létre Szlovániában és Horvátországban. A zivatarlánc jelenleg a Dunántúlt szeli ketté, és fokozatosan kelet, északkelet felé halad.
Vágólapra másolva!

Zivatarlánc szeli ketté az országot

23:00

A zivatarlánc a főváros felé közelít és fokozatosan erősödik. Szlovákiától egészen Pécsig nyúlik, és heves villám- és csapadéktevékenység kíséri. A Duna-Tisza közén már két cella mozog észak felé.

22:00

A zivatarlánc Győrtől egészen a déli határig húzódik, jelenleg a Dunántúl nyugati felén esik. A zivatarzóna heves felhőszakadások kíséretében helyeződik át kelet, északkelet felé. Egy kisebb cella alakult ki a Duna-Tisza közén is.

21:10

A Dunántúl nyugati felén szinte mindenhol esik változó intenzitással. A cellák lassan kelet felé helyeződnek át, az éjszaka folyamán valószínűleg a csapadéksáv eléri az ország középső és keleti részét is.

20:20

A délnyugati határszélen vonalba rendeződtek a zivatarcellák, míg a zivatarvonal előtt egy-egy tömb mozog északkelet felé a Kisalföldön és a Balaton térségében. A heves esők mellett több helyen fordult elő jégeső is.

19:30

Egyre erősebbek a zivatarcellák a Dunántúlon. A Kisalföldön, a Balaton térségében és a Dél-Dunántúlon is heves zivatartevékenység folyik, több tízezer villámot regisztált az OMSZ villámlokalizásciós rendszere az elmúlt órában.

19:00

Egyre nagyobb területet érintenek azok a zivatartömbök, amik délnyugat felől, Horvátország és Szlovénia felől léptek be az országba. Az intenzív csapadék mellett jégesőre és a zivatarok környezetében viharos szélre is számíthatunk. Heves villámtevékenység kíséri a zivatarokat, a Balaton mindkét medencéjében másodfokú viharjelzés van érvényben.

18:40

A délnyugati határszélen belépett az országba az első zivatartömb, melynek kialakulása a labilis légköri rétegződésnek köszönhető. A Balaton nyugati medencéjében másodfokú, a keleti medencéjében elsőfokú viharjelzés van érvényben.