Túl meleg van: 2010 lehet a legforróbb az utóbbi száz évben

Vágólapra másolva!
Rekordmelegeket mérnek Kelet-Európában és az Egyesült Államokban. Eddig 2005 számított a legmelegebb évnek a tudományos hőmérsékletmérések történetében, azonban az idén január-júniusban még magasabb volt a hőmérséklet a sokévi átlagnál.
Vágólapra másolva!

Az eddigi hónapok rekordmelege miatt 2010 lehet a legforróbb év az időjárási feljegyzések kezdete óta - közölte a klímaváltozási elemzéseket is végző amerikai Goddard Intézet (GISS).

Elsősorban Kelet-Európát és az Egyesült Államokat és kínozza hetek óta a hőhullám. Kelet-Európában júliusban a megszokotthoz képest öt fokkal többet mértek az intézet számításai alapján. A kutatóintézet a NASA keretében működik a New York-i Columbia egyetemen, fő kutatási területe a 21. század klíma- és légkörváltozásának előrejelzése.

Forrás: NASA Goddard Intézet

A lila és a barna folt mutatja, hogy Oroszország európai részén 5-5,8 fokkal melegebb volt a július, mint az 1951-1980-as évek hasonlü időszakban mért átlaga (a Goddard Intézet hőtérképe)

A január és július között a földfelszínen mért hőmérséklet szintje 0,69 Celsius fokkal volt a hosszú távon érvényesülő átlag felett - közölték a GISS kutatói. Ez az érték felülmúlja az eddigi legmelegebb évben, 2005-ben mért hőmérsékletet is: akkor az évnek ugyanebben a szakaszában 0,61 Celsius fokkal haladta meg az átlagot a hőmérséklet.

A január és július közötti eddigi átlagrekord 1998-ból származik, akkor 0,63 Celsius fokkal melegedett az átlagos fölé a hőmérséklet.

Az északi féltekén júliusban mért hőmérséklet a legmagasabb az időjárási adatok rögzítése óta: az idén 0,86 Celsius fokkal volt az átlagnál melegebb a nyár második hónapja. Az egész Földre kiterjedően a júliusi átlaghőmérséklet 0,55 fokkal haladta meg a hosszú távú szintet, így a mostani az eddig mért harmadik legmelegebb július.

A tudományos módszerekkel történő hőmérsékletmérések a tizenkilencedik század végén kezdődtek.