Több hónapig is éghetnek még az orosz tőzegtüzek

Vágólapra másolva!
Hatalmas mennyiségű üvegházhatású gázt bocsátanak a légkörbe az oroszországi tőzegtüzek. Eloltásuk több hónapig is eltarthat, így a későbbiekben is számíthatnak fojtogató szmogfelhőkre a moszkvaiak. A tőzeg akár a hó alatt is parázslik.
Vágólapra másolva!

"A tőzegtüzek továbbégnek a föld alatt Oroszországban, és nem fognak kialudni a téli esők, illetve a havazás beköszöntéig" - mondta szerdán Hans Joosten, a németországi Greifswald Egyetem tőzegtudományok és paleoökológia professzora. Ahhoz, hogy a tüzeket végleg elfojtsák "az egész területet el kell árasztani vízzel" - hangoztatta a szakember, aki példaként egy Afrika déli részén égett tőzegtüzet említett, amely öt évig parázslott, mielőtt teljesen kialudt volna.

"Gyakran a téli hótakaró alatt is életben maradnak a tőzegtüzek Oroszországban" - figyelmeztetett Ilkka Vanha-Majamaa, a Finn Erdészeti Kutatóintézet munkatársa.


Óvni kell a kiszáradástól

A tőzeg oxigénhiányos környezetben, például mocsarakban képződik, ahol a növények nagyon lassan bomlanak le. A keletkezett szerves anyag így valahol a növény és a szénné válás között helyezkedik el. A tőzegmocsarak magas széntartalma miatt tehát nagyon fontos a területek megóvása a kiszáradástól és a felégéstől, nehogy szén-dioxid kerüljön a légkörbe. A tőzeget gyakran tüzelőanyagként is használják.

A Moszkvában július vége óta gomolygó szmogfelhő 80-90 százalékát a főváros közelében tomboló tőzegtüzek okozzák elsősorban, és nem azok az erdőtüzek, amelyek kialakulásért az évezred legforróbb orosz nyarát teszik felelőssé a helyi meteorológiai szakemberek - legalábbis a Wetlands International (WI) nevű környezetvédelmi szervezet becslései szerint. A kiszáradt tőzeglápok jelenleg a világ szén-dioxid-kibocsátásának 6 százalékáért felelősek, közölte a WI.

A tőzegtüzek ellen repülőkből zúdított vízzel próbálnak védekezni, ám Alex Kaat, a WI szóvivője szerint ez aligha lesz elegendő a tűzvész megfékezésére. Moszkvának jóval több erőfeszítést kell tennie a probléma megoldására. "Oroszország ugyanezt ígérte a 2002-es tőzegtüzek idején, aztán mégsem tett semmit" -mondta Kaat, hozzátéve, hogy hajdanán a Volga vízével való oltás is csak egy erőtlen próbálkozás volt az orosz hatóságok részéről.

A WI adatai szerint Indonézia után Oroszországban a legmagasabb a tőzegégetésből származó széndioxid-kibocsátás mennyisége. Az ENSZ klímaszakértői már egy 2007-es jelentésükben is figyelmeztették Oroszországot a globális felmelegedés és a tőzeg veszélyének problémájára. "A száraz években katasztrofális tüzekre lehet számtani az Oroszország európai részén elterülő kiszáradt tőzeglápokban" - olvasható a jelentésben, amely szerint a terület vízellátását kell helyreállítani az aszály kivédése érdekében.

A világon mintegy 500 ezer négyzetkilométernyi , vagyis Spanyolország nagyságú, száraz tőzegmocsár található - ez Hans Joosten adata (a professzor egyben a Nemzetközi Lápvédő Csoport munkatársa is).