Zöldítik az amerikai filmgyártást

Vágólapra másolva!
A filmgyártással kapcsolatos környezetvédő termékeket listázó adatbázist állított fel hollywoodi filmipar. Az iparágat korábban súlyosan energiapazarlónak és környezetszennyezőnek tartották.
Vágólapra másolva!

Beindult a www.greenproductionguide.com adatbázis, amely környezetbarát termékeken túl zöld szolgáltatásokat is ajánl Amerika-szerte, jelentette be az Amerikai Producerek Céhe (PGA). Az egyelőre tesztüzemben működő oldal több mint 1500 "zöld" ajánlatot listáz.

A felhasználók számos kategóriában - többek között étel, ital, faanyag, festék - választhatnak a környezetbarát kínálatból. Arra is van lehetőség, hogy a használt díszleteket más produkciókra lehessen testálni. A "legjobb praktikák" címszó alatt pedig a produkciók mindennapos feladatainak "kizöldítésére" kaphatnak tippeket az érdeklődők. Például arról, hogyan juthatnak hozzá állatkísérletek nélkül előállított sminkekhez, hajápoló és egyéb kozmetikai termékekhez.

A honlapon letölthető karbonkibocsátás-kalkulátor is van, ami követhetővé teszi televíziós és filmes produkciók károsanyag-kibocsátását, és tanácsokkal szolgál a csökkentés módjairól.

A honlap létrehozását a nagy hollywoodi stúdiók, a Walt Disney, a Fox, az NBC Universal, a Sony Pictures Entertainment és a Warner Bros. finanszírozta. A PGA tavaly hozta létre a PGAGreen.org honlapot, amivel szintén a film- és médiaipar környezettudatosabbá tétele volt a célja.