Csak átmenetileg lélegezhetnek fel Moszkvában - műholdképpel

Vágólapra másolva!
Kitisztult és hűvösebb lett a levegő Moszkvában, de a szmog hamarosan visszatér. Legalább a jövő hét közepéig marad a 30 Celsius-fok feletti hőség. Az erdőtüzek füstje lilásan gomolyog az Envisat műhold felvételén.
Vágólapra másolva!

Hétágra sütött a nap Moszkvában csütörtök délelőtt, a látótávolság a tiszta időben megszokott volt. Hűvösebb is volt, mint az utóbbi napokban: reggel alig 24 Celsius-fokot mértek. Viszonylag erős, nyugati szél tisztította meg a város levegőjét, de pénteken a szél megfordul, s újra keletről fúj majd, ahol a legtöbb tűz ég, vagyis újra szmog várható - jelezte az ország meteorológiai intézete.

A hőmérséklet azonban marad "alig" 30 Celsius-fok körül, ami az utóbbi napok 40 fokos hősége után kellemesnek tűnik, keddtől pedig várhatóan az évszakban megszokott időjárás, vagyis 24 fok körüli hőmérséklet köszönt be.

Eközben országosan csökken a természetes erdő- és tőzegtüzek száma és a lángok martalékává váló terület nagysága: csütörtökön még 562 tüzet oltottak, de már csak 81 ezer hektáron, Moszkva környékén pedig negyedével csökkent a tüzek száma és területe - mondták el a rendkívüli helyezetek minisztériumának illetékesei. A tüzek oltásán összesen már mintegy 166 ezer ember, 26 500 munkagép és 39 repülőgép, illetve helikopter dolgozott csütörtökön.

Forrás: MTI/EPA

Lilásan látszik az erdőtüzek füstje az Envisat francia földmegfigyelő műhold felvételén. Kattints a képre a teljes méretért! (A fotó augusztus 10-én 8.30-kor készült, koordinált világidő - greenwichi középidő - szerint)

Amerikai orvosok beszélgettek a diplomatákkal az Egyesült Államok moszkvai nagykövetségén, de csak annyit tudtak mondani, hogy még nem találkoztak az utóbbi napokban mért levegőszennyezéshez hasonlóval, ezért nem is rendelkeznek kellő tapasztalatokkal ahhoz, hogy bármit mondjanak a várható hatásokról.

San Diegóban néhány éve okoztak tüzek jelentős levegőszennyezést, de az a moszkvai értékek alig felét érte el. A dél-kaliforniai nagyvárosban jelentősen megnőtt a megbetegedések és a kórházi esetek száma - utóbb kiderült, hogy a füstben való hosszabb tartózkodás tartósan károsította sok ember idegrendszerét. Ezenfelül a füstben rákkeltő anyagok is vannak, de hogy ezek milyen mértékben hatnak majd, az nem látható előre. Az amerikai orvosok azt javasolták a diplomatának: aki teheti, hagyja el a várost, akinek maradnia kell, az egyszerre legfeljebb tíz percet legyen az utcán.

Rossz hír, hogy gyorsulni kezdett az infláció, elsősorban az élelmiszeripari termékek drágulnak az aszállyal kapcsolatos információk és az előrejelzésektől messze elmaradó gabonatermés hatására.

A szmog nyomán érezhetően csökkent a forgalom Moszkvában, amely a levegőszennyezés jelentős részét adja, hiszen naponta több millió autó araszol az örökös dugókban.


Ég a tőzeg Csernobiltól 60 kilométerre

A városban folyamatosan ellenőrzik a radioaktív sugárzás szintjét, de változás gyakorlatilag nem mérhető. A sugárzással kapcsolatban az váltott ki aggodalmat, hogy néhány helyen lángra kaptak sugárfertőzött területek is, és a szennyezés a füsttel és a széllel elvileg akár több száz kilométerre is eljuthat.

Az aggodalmakra az ad okot, hogy tőzegmocsarak égnek Csernobiltól mintegy 60 kilométerre délre, csaknem két hektárnyi területen. A tűz hétfő óta ég, de "a helyzet nem veszélyes" - közölte az ukrán rendkívüli helyzetek minisztériumának egyik szóvivője. A tőzegmocsár Szosznivka faluban kapott lángra, de még csütörtökön vagy legkésőbb pénteken eloltják - mondta Viktorija Ruban, a tárca szóvivője. (A helyszín Kijevtől 60 kilométerre északra, Csernobiltól 60 kilométerre délre fekszik.) A csernobili erőmű körül 30 kilométeres sugarú biztonsági övezetet alakítottak ki az 1986. április 26-i atomkatasztrófa után.

Ukrajna Oroszországtól hasonlóan szenved az erdő- és tőzegtüzek kísérte szokatlan hőségtől. Tüzek pusztítottak az Ukrajnával és Fehéroroszországgal határos nyugat-oroszországi Brjanszki területen is - számolt be szerdán az orosz erdőfelügyelet.