Özönvíz és szélvihar volt Ausztráliában

Vágólapra másolva!
Ausztráliában lassan véget ér a tél, ám az ország déli részén most még elég barátságtalan az idő. Az elmúlt napokban, Tasmaniában és Victoria államban is özönvízszerű esőzés és szélvihar nehezítette az életet.
Vágólapra másolva!

Markáns ciklon örvénylik már napok óta Ausztrália délkeleti tájai fölött, barátságtalan időt okozva Tasmaniában és Victoria államban. Az elmúlt 24 órában az említett területeken helyenként több mint 100 milliméter csapadék hullott le, néhány nap leforgása alatt több városban is 200 millimétert meghaladó eső esett.

A Victoria államban található Weeaproinahban az elmúlt 100 évben nem volt példa olyan esőzésre, mint ami az elmúlt napokban zajlott a városban. Szerdán 92, csütörtökön 110 milliméter eső esett, így két nap alatt majdnem egy havi csapadék zúdult a városra. Weeaproinahban az augusztusi átlagos csapadékösszeg 231 milliméter körül alakul. Idén még csak 12 nap telt el a hónapból, de a sokéves átlagnál már most 100 milliméterrel több eső esett. Az elmúlt 12 nap alatt 10 napon esett az eső, és ezalatt az idő alatt 366 milliméter csapadékot hullott.

Az esős idő mellé viharos szél is társul. Az ország délkeleti részén többfelé mértek 100 kilométer/óra feletti széllökéseket. A Tasmaniában fekvő William-hegy csúcsán szerdán a legerősebb széllökés elérte a 148 kilométer/ órát, amely az elmúlt öt évben a legerősebb mért széllökés volt a térségben. Mára már valamelyest gyengült a légmozgás, de még most is előfordultak 130 kilométer/óra feletti széllökések.