Trópusi vihar ér partot Dél-Koreában

Vágólapra másolva!
Kedd éjszaka ér partot Dél-Koreában a Dianmunak elnevezett trópusi vihar - területén 92 km/órás sebességgel fúj a szél. Az alacsony nyomású képződmény a Csendes-óceán nyugati medencéjében alakult ki.
Vágólapra másolva!

A Dianmu még vasárnap hajnalban jelent meg a Csendes-óceán ázsiai partvidékénél, a Fülöp-szigetektől északkeletre, majd északi irányba haladva fokozatosan erősödött. Jelenleg területén az állandó szélsebesség meghaladja a 92 km/órát, miközben 120 km/órás széllökéseket regisztrálnak. A szél által gerjesztett hullámok megközelítik az 5 métert.

A Dianmu keddről szerdára virradóan ér partot Dél-Korea délnyugati részén, és középpontjával a félsziget déli része fölött halad majd át. A kelet-ázsiai ország intenzív esőzésekre számíthat, ami akár hirtelen áradásokhoz is vezethet majd. Az előrejelzések szerint várhatóan nem erősödik tájfunná (a maximális szélsebesség 116 km/óra alatt marad), de amennyiben ez mégis megtörténne, a partot érés közelében pusztító erejű szelekkel is számolni kell. A szakemberek a partot érésnél 101 km/órás átlagszelek mellett 129 km/órás maximális széllökéseket várnak.

Az előrejelzések szerint, a Dianmu Dél-Korea fölött áthaladva, jelentősen legyengülve a japán szigetvilág felé veszi majd útját, és ebben a térségben is éreztetheti hatását esőzésekkel, erős széllel és hullámzással. Japánt a Honshu-sziget északi részén fekvő Misawa térségében keresztezheti majd.