Éppen lehet látni, hol az árnyék: moszkvai szmoghelyzet

Vágólapra másolva!
Változatlanul hőségbe és szmogba burkolózott kedden reggel Moszkva, de nagyon halványan már meg lehetett különböztetni, hogy hol van árnyék és hová süt a nap. A repülőterek rendeltetésszerűen működtek, nincs ivóvíz-hiány.
Vágólapra másolva!

A megengedett érték 6,5-szöröse volt a levegő füstgáz-tartalma hétfőn Moszkvában. A szél megfordulását - s ezzel a szmog ritkulását - szerdára remélik. Az előrejelzések szerint szerdán csekély lehűlés várható, 30, 35 fok várható az orosz fővárosban, de a forróság nem csökken jelentősen augusztus 20. előtt a meteorológusok szerint.

A halálozási arány közel a duplájára, napi 350-360-ról 700-ra emelkedett Moszkvában a hőség és a szmog miatt - erősítették meg hétfőn, illetve kedden hivatalosan is. A mentőket 30 százalékkal gyakrabban hívják, orvosi rendelőbe 20 százalékkal gyakrabban fordulnak az emberek.


Nem fenyegeti a tűz a legnagyobb nukleáris fűtőanyag-üzemet

A hivatalos közlés szerint 554 erdő- és tőzegtűz égett Oroszországban kedden reggel, összesen 190 ezer hektáron, és a főváros körül jelentősen vissza tudták szorítani a korábban kiszárított mocsarak helyén dúló tőzegtüzeket. Az illetékes hatóságok bejelentették: noha az aszály és a forróság következtében jelentősen csökkent a víztározókban a szint, a lakosságot az egész országban nem fenyegeti vízhiány.

Nem fenyeget veszély a Cseljabinszk melletti Ozerszk környékén, ahol az ország egyik legnagyobb nukleáris fűtőanyagot gyártó és raktározó üzeme van - közölte a Roszatom főhatóság, ugyanis a tűz legalább 80 kilométerre van a gyártól.

Sikerült eloltani a tüzet a Zababahin akadémikusról elnevezett Összoroszországi Nukleáris Központ, a nukleáris fegyverekkel foglalkozó két világszínvonalú orosz intézmény egyike környékén. A Cseljabinszk közelében lévő Sznyezsinszk körül hat napja harcoltak a lángokkal, amelyeket hétfőn tudtak eloltani.

Külföldről 400 ember, 50 gép, öt-öt repülőgép és helikopter segíti az oltási munkálatokat Oroszországban. Amerikai szakértők is érkeztek, hogy segédkezzenek a károsultak megsegítésében. (A külföldi segítség Azerbajdzsánból, Bulgáriából, Fehéroroszországból, Franciaországból, Kazahsztánból, Lengyelországból, Olaszországból, Örményországból, Törökországból és Ukrajnából érkezett.)


15 milliárd dolláros kár

Számos nagykövetségen szünetel, vagy lelassult a vízumok kiadása, mivel az illető országok hazahívták a követségi munkatársak és diplomaták egy részét, de például az amerikai nagykövetségen kedden újra megkezdték a vízuminterjúkat.

A tüzek legalább 15 milliárd dollárnyi kárt, illetve kiesést okoztak az országnak július elejétől számítva. Ez azt jelenti, hogy a GDP növekedése 1 százalékkal kevesebb lesz a tervezettnél -írta elemzőket idézve a Kommerszant című lap. Ez az összeg viszont csak a közvetlen, aktuális károkat tartalmazza: például azt, hogy a mikroelektronikai üzemek közül sokban teljesen le kellett állítani a termelést a levegő szennyezettsége miatt. A hosszabb távú, többek között környezeti károk felbecsülésével eddig még nem foglalkoztak, s a közvetlen károkra vonatkozó hivatalos becslésre is legalább év végéig kell majd várni.