Nehézlégzést, tompultságot okozhat a kánikula - orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Folytatódik a napsütéses, egyre melegebb idő. Szerdán gyenge melegfronti hatás is társul az egyre növekvő maximumhőmérsékletekhez. Csütörtöktől már hőség várható.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint a következő napokban az alábbi egészségügyi hatások érvényesülhetnek:

Szerdán tovább folytatódik a melegedés, országszerte 30 fok fölött alakul majd a nappali hőmérséklet. Gyenge melegfronti hatás fog érvényesülni a magasban beáramló egyre melegebb levegő hatására, ami gyulladásos panaszokat idézhet elő, emellett puffadás, nehézlégzés is jelentkezhet. A meleg miatt ingerlékenyebbeké, figyelmetlenebbeké, tompultabbakká válhatunk.

A levegő porszintje kissé nő, azonban a légszennyezettség jelentős mértékben nem változik, ezért még szabadtéri sportolásra, városi sétára alkalmas napok következnek. A pollenallergiások tünetei szintén kis mértékben nőnek. Magas koncentrációban főként a csalánfélék és a pázsitfűfélék pollenjei találhatók meg a légkörben.

Csütörtökön nem várható markáns fronthatás, hőségre kell készülnünk. Ilyenkor fontos fokozott figyelmet szentelni a fekvőbetegekre, panaszaik az átlagon felül erősödhetnek. Érdemes a sok folyadék mellett könnyen emészthető ételeket fogyasztani.

Péntekre kissé megnő a csapadékhajlam, kettős fronthatással kell számolnunk a hőség mellett, így a hét utolsó napja igen megterhelő lesz sokak számára. Megfelelő mennyiségű alvással, rendszeres testmozgással, könnyű ételek fogyasztásával készítsük fel szervezetünket az időjárás-változásokhoz való gyors alkalmazkodásra.