Megkeresi a legolcsóbb villanyt az okos áramhálózat

Vágólapra másolva!
Egyszerű drót- és trafóhálózat vagy internetszerű okosság - ez a különbség az áramhálózat hagyományos módon kiépített és intelligens változata között. Az okos hálózatban akár több úton is kaphat villanyt ugyanaz az épület. Japán-magyar együttműködésben tesztelik az okos áramszolgáltatást.
Vágólapra másolva!

A kisméretű, alternatív energiatermelőket is képes befogadni a SmartGrid nevű (okos hálózat) villamos rendszer, amelynek fejlesztésére szerződött a Dunaújvárosi Főiskola tulajdonában álló Ecotech Zrt. és a japán Furukawa Electric Technológiai Intézete.

A szerződés egy olyan megvalósíthatósági tanulmány elkészítéséről szól, amelynek folytatásaként a főiskola épülő laboratóriumában tesztelni lehet a későbbiekben az okos rendszert.


A Dunaújvárosi Főiskola lesz a magyarországi teszthelyszín

Az okos villamos hálózat az eddig használatos egyenes irányokat - amikor az erőműtől az átviteli hálózaton keresztül a fogyasztóig tart az energia útja - az internethez hasonló hálózattal váltja fel. A csomópontokon át akár több úton is érkezhet energia ugyanahhoz a fogyasztóhoz.

A rendszer úgy is beállítható, hogy először a legközelebbi termelőtől érkezik az áram a fogyasztóhoz, így elmarad a nagyobb távú szállítás vesztesége. Ha a helyi forrás kevés, akkor viszont megkeresi a legolcsóbb termelőt, és annak az áramát táplálja a hálózatba. Ezzel egy automatikus áramtőzsdét hoz létre.

Japán jóval előbbre jár Európánál és az USA-nál is az ilyen rendszerek fejlesztésében. Magyarországon a Furukawa tulajdonában lévő, 35 fős Furukawa Electric Technológiai Intézet végez ilyen fejlesztést - mondta Besztercey Gyula ügyvezető igazgató. Az anyacég alapvetően kábelgyártással foglalkozik, az éves forgalma 9 milliárd dollár és 37 ezer az alkalmazottainak a száma. Magyarországon a múlt század nyolcvanas éveiben jelent meg a Polifoam nevű zárt cellás poliuretán hab gyártójaként.

Egyébként az Ecotech Zrt. a kutatás és az ipar összekapcsolására jött létre, nonprofit jelleggel. Egyebek mellett a Boschnak végzi autóalkatrészek öregedési vizsgálatát, egy 275 millió forintos szerződés keretében - mondta Jenei István vezérigazgató. Fémipari kutatásokra 600 millió forintos megbízásuk van. Az államtól a TÁMOP keretében 3,2 milliárd forintot kapott a cég új laboratóriumok építésére.