Vágólapra másolva!
A pénteken érkezett hidegfront sokfelé okozott kiadós esőket, záporokat és heves zivatarokat. A zivatarok gyakran láncba rendeződtek. A reggeli-délelőtti zivatarlánc a Balatontól Nógrád megye határáig okozott viharokat. Délután már az ország keleti felén is egyre több zivatar vonult át.
Vágólapra másolva!

Szombat

5:00

A hajnali órákban a Dunától keletre megszűnt a csapadék, és már csak a Dunántúlon haladt délkelet-északnyugati irányban egy csapadéksáv, melyben beágyazott zivatarok is megjelentek. Jelenleg az Alpokalja, a Kisalföld és a Dunántúli-középhegység térségében esik az eső, a Bakony térségében villámtevékenységet és megfigyelnek.

Ma napközben eleinte főként az északnyugati htárszélen várható eső, majd délután északon-északkeleten és délnyugaton alakulhatnak ki záporok, zivatarok.

Péntek

Zivatarok a Duna mentén és az Alföld középső részén

22:00

Jelenleg főként a Duna vonalában és attól keletre, a Körös vonalától északra helyezkedik el a csapadéksáv. Horvátország felől rövidesen újabb csapadék- és zivatarsáv éri el az Alföld déli részét. Éjszaka még többfelé kell kiadós esőkre, záporokra, heves zivatarokra számítani, a csapadékhajlam csak a hajlani órákban kezd alábbhagyni.

19:45

Határtól határig ér a zivatarlánc

Esztergomtól Budapestet érintve Kecskeméten és Kelebián keresztül egészen Szegedig láncba rendeződött zivatarok szelik át az országot.

19:30

Észak-déli irányba rendeződött zivatarok vonulnak a Duna-Tisza közén és a fővárostól pár kilométerre nyugatra. A Viharsarokban is nagy kiterjedésű csapadékzóna helyezkedik el. A zivatar- és csapadéksáv észak felé halad.

18:30

A főváros térségében továbbra is zivatarcellák csoportosulnak, a Csepel-sziget magasságában helyezkedik el a legintenzívebb góc. Szerbia felől pedig kitejedt, intenzív zivatarcella érheti el rövidesen a déli és délkeleti megyéket.

17:45

Észak-északkelet felé lassan elhagyja a második főbb csapadékhullám az országot, de a Délvidék felől újabb zivatarcellák érkezése várható az elkövetkező órákban.

17:15

Zivatarok érték el a főváros keleti kerületeit is, amelyek észak-északkelet felé haladnak át a fővároson a Dunakanyar felé.

Budapest XVIII. kerület, 16 óra 27 perc

Forrás: ICI

A főváros fölött átvonuló újabb zivatarzóna

Heves zivatarok az Alföldön

16:10

Jelenleg az Alföld északi felére és az ÉSzaki-középhegység térségére összpontosul a csapadéktevékenység, a radarkép többfelé mutat intenzív záporokat, zivatarokat. Emellett délnyugat felől a Dunakanyar térségébe is közelít egy zivatarlánc, ami a főváros budai kerületeit is érintheti. Máshol alábbhagyott a csapadékhajlam, de például Békés megyébe újabb zivatarcellák érkeznek a Vajdaság felől. A legmagasabb fokú, piros riasztás van érvényben az Alföldön és az Északi-középhegységben ma éjfélig.

Forrás: ICI

ICI webkamera kép, Budaörs: a fővárostól nyugat-délnyugatra vonuló zivatarlánc felhőzete


14:45

Egyre több zivatargóc pattan ki az Alföld középső részén, amit egy hatalmas csapadéksáv borít. Itt többfelé fordul elő felhőszakadás és jégeső is. A zivatarcellák hol láncba rendeződnek, hol szétszakadnak, miközben az Észak-Alföld felé tartanak. Nyugaton a csendes eső gyakoribb, de azért zivatarcellák itt is megfigyelhetők, és délnyugat felől az országhatáron túlról utánpótlásban sincs hiány.

Fotó: Somlai Éva

Olvasónk, Somlai Éva Pestszentlőrincen fotózta a zivatarfelhőket

Kiterjedt zivatarfelhő és gyorsan mozgó zivatarlánc

13:50

Kitejedt zivatarfelhő borítja Bács-Kiskun, Csongrád és Fejér megye térségét, területén intenzív záporok mellett Békéscsaba előterében láncba rendeződtek a zivatarok. A zivatarlánc északkelet felé haladva ezekben a percekben halad át Békéscsabán is. A Dunántúlon is többfelé fordulnak elő záporok, beágyazott zivatarok. Az északkeleti megyék kivételével erősen felhős, borult az ég. Miközben az észak-alföldi városokban 30, 31 fokot mutatnak a hőmérők, a Dunántúlon csupán 20, 22 fok van.

Ismét egyre több a zivatar

12:50
Megjelentek a délutáni zivatarok. Baranyában kisebb-nagyobb zivatargócok vonulnak északkelet felé. Békés megyét dél felől egy kiterjedt zivatargóc érte el, amelyben felhőszakadás, jégeső is előfordul. Az Alföldön sokfelé van kánikula, a következő órákban egyre nagyobb térségben tornyosulnak gomolyfelhők.

Pécs, 12 óra 39 perc:

Forrás: idojaras.hu

11.50
Elhagyta az országot a délelőtti nagy zivatarlánc - kisebb zivatarok a Dunántúlon fordulnak elő. Az ország középső és keleti részén azonban növekszik az instabilitás a légkörben, ami délután heves zivatarokat sejtet.

11.00
Az elmúlt órában Nógrád megyét érték el a zivatarok, ott továbbra is előfordul felhőszakadás, jégeső. A keleti határszélen ugyanakkor a hőmérséklet elérte a 30 fokot.

Salgótarján 11 óra 1 perc

Forrás: idojaras.hu

09.40
Megerősödött a zivatarlánc Pest megyében, észak-déli kiterjedése 100 kilométer körüli. Sokfelé az utcákon áll a víz, helyenként fél óra alatt 40-50 mm csapadék is lehullott. Igen heves a villámtevékenység.

08.20
A zivataros tömbök a Dunántúl északi részén valamint a főváros környékén húzódnak. Továbbra is sokfelé fordul elő felhőszakadás, jégeső. A rövid idő alatt lehulló csapadék gyorsan telíti a vízelvezető csatornákat.


Reggel az egész Balatont érintették a heves zivatarok

Öt órától hét óráig vonalba rendeződött zivatarlánc haladt végig két óra alatt az egész Balatonon. Az északnyugat-délkeleti irányban mintegy 100 km hosszú és néhány kilométer széles viharobjektum északkeleti irányba haladt, így a egy település sem maradt ki a zivatarokból a Balaton mentén. Helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordult, és a zivatarlánc átvonulását viharos széllökés kísérte.

Siófok, 6 óra 34 perc:

Forrás: idojaras.hu

Rendkívül instabillá vált a légkör Magyarország felett egy áttmenetileg lelassult hidegfront hatására, így könnyen jönnek létre heves záporok, zivatarok. A péntek délelőtti zivatarok észak felé hagyják el az országot. A néhány órás nyugalmat követően azonban délután újabb nagy viharokra lehet számítani. A nyugati határszélre már megérkezett a hidegfront, ott hűvös marad az idő, a keleti megyékben viszont sokfelé meghaladja a hőmérséklet a 30 fokot.