Trópusi vihar a Bermudákon, áradások Ázsiában

Vágólapra másolva!
A Bermuda-szigetvilágot egy trópusi vihar fenyegeti, miközben Ázsiában a monszunesők okoznak gondokat.
Vágólapra másolva!

Trópusi vihar közeledik a Bermudákhoz

A Colin névre keresztelt trópusi képződmény még hétfőn délután jelent meg a karib-tengeri Kis-Antillák közelében, a péntek reggeli órákban pedig már mintegy 660 km-rel délnyugatra örvénylett a Bermuda-szigetektől.

A trópusi viharban az állandó szélsebesség elérte a 80 km/órát, amit 90-110 km/órás széllökések kísérnek. Az elkövetkező napokban a Colin észak-északkelet felé halad majd, és várhatóan vasárnapra virradóan halad át a Bermuda-szigeteken. Még ha veszít is erejéből, mindenképpen érezteti majd hatását a viharos erejű szelek, a hullámzás, a jégeső és az intenzív esők révén. A jövő hét első felében pedig Kanada partvidékét is érintheti.

Árvizek Délkelet-Ázsiában

Heves esőzések okoztak áradásokat Észak-Pakisztántól India északi vidékéig. A Himalája északi vonulatai mentén fekvő Leh városából (Ladakh régió) katasztrofális károkat jelentettek. Százak sérültek meg az esőzésekben, és legalább 90 ember életét vesztette, miközben több tucatnyian eltűntek. A helyi repülőtér is komoly károkat szenvedett, a telekommunikációs vonalak megszakadtak. A régió sok települését a víz teljesen elzárta a külvilágtól.

Pakisztánban is katasztrofális a helyzet, ahol az elmúlt 8 évtized legsúlyosabb monszunesőzései ez idáig már legálabb 1600 emberéletet követeltek. Az intenzív esőzés pedig tovább folytatódik, hiszen még épphogy csak az esős évszak felén van túl a térség.

Észak-Koreátsem kíméli a monszun. Az ázsiai országban értesülések szerint több ezer hektárnyi termőföld áll víz alatt, és az áradásokban több mint 5 ezer lakóház, gyár- és középület rongálódott meg. Emberáldozatról nem érkeztek hírek. A térségben az elkövetkező egy-két napban újabb nagy mennyiségű csapadékkal kell számolni, ami tovább ronthatja a helyzetet. Az évtizedes erdőirtások következtében ráadásul a növényzet és a talaj csak kevés esővizet tud elnyelni.