Nem tanácsos lélegezni Moszkvában, akkora a füst

Vágólapra másolva!
Súlyos környezeti katasztrófa sújtja Moszkvát az erdőtüzek füstje miatt. Habár a fővárosi hatóságok naponta közölnek adatokat a levegő szennyezettségéről, csak három adatot tesznek közzé. Az adatok félrevezetők: az emberek nem néhány percig szívják a füsttel telített levegőt, és a mérgező anyagokból a megengedett mennyiség sokszorosa jut a szervezetükbe.
Vágólapra másolva!

Egyre nagyobb a hőség Moszkvában, szinte mérgező a levegő a füstköd miatt. "Lehetőleg utazzanak el" - ezt tanácsolta a tisztifőorvos csütörtökön a fővárosban lakóknak; az erdő- és tőzegtüzek pedig tovább dúlnak szerte Oroszországban, és már 50 ember vesztette életét a lángokban.


Füstmérgezési tünetek a legegészségesebbeknél is

A hatóságok a légszennyezési határértékek egyszeri túllépéséről számolnak be, de ez nem enged következtetni arra, mit is lélegeznek be az emberek - írja a moszkvai füsthelyzetről a Vedomosztyi üzleti napilap csütörtöki szerkesztőségi cikkében. Gyakori ugyanis, hogy egy napon nem lépi túl a szennyezettség a határértéket, tehát nincsenek kiemelkedő szennyezettségi csúcsok, de a napi átlagadat sokszorosan a megengedett érték felett van.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Tűzoltók próbálják megfékezni az erdőtüzet a Moszkvától 150 km-re lévő Rjazanovszkij település közelében augusztus 4-én. Aznap újabb 300 helyen lobbant lágra erdő, vagy mezőgazdasági terület

Szerdán például a hivatalos közlemény szerint a füstgáz koncentrációja a levegőben 5,7-szeres, a szénhidrogéneké 7-szeres és a tüdőbe jutó részecskéké 3,1-szeres mértékben lépte túl a maximális egyszeri megengedhető értéket.

A napi átlagra lefordítva azonban ez azt jelenti, hogy a füstgáz koncentrációja 9,2, a részecskéké 10,3, és a szénhidrogéneké 184-szeresen haladta meg a megengedhető értéket. Vagyis nem véletlen, hogy a szerdára virradó éjszaka sokan arra ébredtek fel, hogy nem kapnak elég levegőt, a legegészségesebb embereknek is kapart a torka és a feje, és más mérgezési tünetek is jelentkeztek.

A szennyezés jelentős részét okozó erdő- és tőzegtüzeket nem lehet az egyik pillanatról a másikra eloltani, de a hatóságok tehetnének más lépéseket is a helyzet javítása érdekében - írja a lap. Például szigorú bírságokkal rákényszeríthetnék a moszkvai ipari üzemeket, hogy a minimálisra csökkentsék károsanyag-kibocsátásukat, a személyautók forgalmának korlátozásával a tömegközlekedést használatára bírják a moszkvaiakat, vagy legalább nappalra kitilthatnák a teherautókat a városból.

A gépkocsi-közlekedés és az ipar levegőszennyezésének korlátozása nagyon jelentős mértékben csökkenti a levegő károsanyag-tartalmát. "Sajnos azonban e téren a lakossághoz intézett felhívások nem elegendőek: ez az a ritka eset, ahol élni kell a hatalommal" - írta a Vedomosztyi.

A hőmérséklet tovább emelkedik az orosz fővárosban: péntekre 40-42 fokos hőségre számítanak a meteorológusok. Az előrejelzések szerint azután már lehűlés következik, bár mindössze 4-6 fokkal csökken majd a hőmérséklet.