Intenzív zivatarok vonulnak, felhőszakadás a Dunántúlon

Vágólapra másolva!
Nyugat felől egy frontrendszer hatására egyre több helyen várható zápor, zivatar. Heves időjárási események is előfordulhatnak felhőszakadással, jégesővel.
Vágólapra másolva!

07:00

Tovább erősödve a zivatarlánc átvonult a Balaton fölött, és a főváros irányába tart. Körülbelül két óra múlva Budapestet is elérheti.

06:00

A Balaton és Pécs között sorakoznak a megerősödött zivatarok, és tovább haladnak északkeleti irányban. A jelentős villámtevékenység mellett felhőszakadás fordul elő több helyen a térségben. A Pilis fölött elhelyezkedő zivatarokat is intenzív csapadékhullás kíséri.

04:30

Újabb zivatarok rendenződnek vonalba a délnyugati határ közelében, melyek észak felé helyeződnek át. Kisebb zivatarok Budapest alakultak ki Budapaet mellett is.

03:00

Csökkent a zivatarok intenzitása. A Dunántúl északi részén többfelé esik az eső.

00:30

A zivatarlánc elérte a Balaton nyugati végét. A jelenséget erős, viharos széllökések kísérik. A tavon másodfokú viharjelzés lépett életbe.

23:00

A vonalba rendeződött zivatarok átlépték a nyugati határt. Jelenleg Vas és Zala megyén haladnak át. A vonal déli vége lassan Somogy megyébe ér. Erős villámtevékenység figyelhető meg a térségben.

Már a késő esti órákban elérheti az országhatárt az a csapadékzóna, amely Szlovénia felől közeledik. A nyugati határral párhuzamosan vonalba rendeződött zivatarok haladnak. A front hatására éjjel a Dunántúlon egyre többfelé fordul elő zápor, zivatar. Különösen az éjszaka második felében lehetnek helyenként heves események, erősebb villámtevékenység, felhőszakadás kíséretében. Az éjszaka első felében kisebb zivatarok az északkeleti megyékben is előfordulnak.

Pénteken ismét többfelé számíthatunk záporokra, a középső és keleti országrészben heves zivatarok is kialakulhatnak. Eleinte főként a Dunántúlon, majd a főváros térségében, később, néhány órás napsütést követően a keleti megyékben is számíthatunk csapadékra. Egy-egy zivatart felhőszakadás, jégeső, viharos széllökések kísérhetnek. Intenzív zápor esetén hirtelen akár 30 mm-t meghaladó csapadék is lehullhat, illetve a hevesebb zivatarok 70-90 km/órás széllökésekkel is járhatnak.

Északnyugatira fordul és megélénkül, időnként megerősödik a szél. Nagy hőmérsékleti kontraszt alakul ki az országban. A Dunántúlon 22, 26 fok körül alakul a hőmérséklet, de a nyugati határ közelében akár 18, 20 fokos maximumok is előfordulhatnak. A keleti országrészbe eleinte meleg levegő áramlik, ott 27, 32 fok várható. A Dél-Alföldön lesz a legmelegebb.