Vágólapra másolva!
Teljesen eltakarta a füst az eget szerda reggel Moszkva egyes részein, a nap sem sütött át rajta. A füstfelhő nappali elvékonyodása idején pedig közel negyven fokos hőség kínozza a várost.
Vágólapra másolva!

Szerda reggel érte el eddigi csúcspontját a moszkvai szmog és füstszennyezés, amely döntően a várost környező erdők és bokros vidékek égéséből származik. A metropolisz több részén a füstfelhő teljesen szürkévé tette az eget, a Nap sugarai sem tudtak áthatolni rajta. Egyes kerületekben fél kilométerre csökkent a látótávolság.


Lángolnak az erdők a rekordmeleg július miatt

A Moszkva környéki erdők öngyulladásáért a rendkívüli júliusi időjárás a felelős. A hónap középhőmérséklete elérte a 25 fokot az ilyenkor szokásos 18 fok helyett, csapadék pedig alig hullott az elmúlt öt hétben.

Július utolsó hetében megdőlt az abszolút hőmérsékleti rekord, az új érték már 38 fok felett van. A következő napok is a hőségről szólnak az orosz fővárosban, a füst azonban befolyásolja a hőmérséklet alakulását. A hőmérséklet napi ingadozása csökken a füstfelhő következtében a hajnalok még melegebbek lesznek - szerda hajnalban csupán 24 fokra hűlt le a levegő -, a nappalok hőmérsékletét azonban visszafoghatja a füst.

A városban délutánonként elszórtan kialakulhat zápor, zivatar, de ez csak néhány órára javítja a helyzetet: a tüzek tovább égnek. A füstfelhő általában a légköri szempontból stabilnak számító reggeli órákban vastag, napközben elvékonyodik. Amikor azonban előbukkan a nap, a hőmérséklet rohamosan emelkedik, így ahol a füstfelhő nappal eltűnik, ott a hőmérséklet megközelíti a 40 fokot. Az előrejelzések szerint a rendkívüli meleg - és ezzel együtt az öngyulladás veszélye - a térségben egész héten megmarad.