Zivatarkrónika - olvasóink fotóival

Vágólapra másolva!
Belépett az országba a zivatarok újabb hulláma a nyugati határszélen. Hazánkat ma egy hidegfront érte el, többfelé kell erős széllel kísért heves záporokra, zivatarokra számítani.
Vágólapra másolva!

23:00

A zivatarlánc tovább halad kelet, északkelet felé, lassan elhagyja Budapest térségét. A Duna-Tisza közén azonban továbbra is több heves zivatargóc okoz felhőszakadást, néhol jégesőt.

22:00

A csapadéksáv jelenleg az ország középső részén helyezkedik el, a fővárosban is zivatartevékenység zajlik. Egy nagy kiterjedésű szupercella halad el Budapesttől délre Kecskemét térségében.

Fotó: Egresi László

A zivatar Kaposváron augusztus 3-án délután. Egresi László olvasónk
fotóján a Kossuth téri templom látható

21:00

A zivatarlánc elérte a Duna vonalát és megközelítette a főváros térségét. A leghevesebb cellák Budapesttől délre helyezkednek el, de további zivatarok alakultak ki a Dél-Dunántúlon is.

20:00

A zivatarlánc az északi határtól egészen a déli határig nyúlik, lassan eléri a Duna vonalát. Nagy kiterjedésű cellák okoznak heves zivatarokat a Dél-Dunántúlon.

19:00

A Balaton térségét egy újabb zivatarlánc érte el, mögötte a Dunántúl nyugati felén szinte mindenhol esik az eső. Pécs térségében is több zivatarcella alakult ki.

18:00

A nyugati megyékben az újabb zivatarok fokozatosan erősödnek, miközben lassan kelet felé haladnak. A Duna-Tisza közén egy kiterjedt szupercella vonul át, több helyen jégeső kíséri a heves zivatarokat.

Fotó: Soós Csaba

A zivatar Nagykanizsán augusztus 3-án délután. Olvasónk, Soós Csaba fotója

16:30

Belépett az országba a zivatarok második hulláma a nyugati határszélen. Ezzel egy időben a leghevesebb zivatarcella dél felől közelíti meg a fővárost.

15:30

Hazánkban a Balatontól délkeletre figyelhetők meg most heves zivatarok. Szinte már az egész Dunántúl térségben 25 fok alá csökkent a hőmérséklet, csupán Pécs környékén van még 30 fok feletti kánikula. A keleti megyékben még mindig sokfelé 30 fok feletti hőmérsékletek a jellemzőek.

14:30

A Balaton környezetében is egyre többfelé pattanak ki heves záporok, zivatarok. Egy-egy hevesebb zivatargócban a rövid idő alatt lehulló csapadék mennyisége a 40- 50 millimétert is elérheti. A fővárostól nyugatra kisebb zivatarcellák alakultak ki.

A Dunántúl északi részén jelentősen lehűlt a levegő, mindenhol 25 fok alatti hőmérsékleteket mérünk. Fertőszentmiklóson mérőműszerünk 18,3 fokot mér, Győrben 23,2 fok, Kecskéden 21,8 fok van. A keleti megyékben eközben még mindig nagyon meleg van, a hőmérséklet Békéscsabán jelenleg 31,9 fok, Békésszentandráson 32,8 fok.

13.00

A hidegfront érkezése előtt a Dunántúl északi részén és a Balaton térségében is megjelentek a mai első zivatarok. Heves zivatarok vonulnak át Bakonycsernyén, ahol a mérőműszerünk adatai szerint fél óra alatt 40 milliméter csapadék hullott le. A felhőszakadást jégeső kísérte. A hőmérséklet 50 perc alatt 10 fokot csökkent, 27 fokról 17 fokra hűlt a levegő.

A Balatonon másodfokú viharjelzés van érvényben.

Forrás: idojaras.hu

Bakonycsernye a zivatar érkezése előtt

Ma egy hidegfront éri el hazánkat, nyugat felől megnövekszik a felhőzet és egyre többfelé várható zápor, zivatar. Helyenként intenzív zivatarok is kialakulhatnak, felhőszakadás, jégeső kíséretében. A szél fokozatosan északnyugatira fordul és megélénkül, a zivatarok környezetében erős széllökések is előfordulnak. A hőmérséklet általában 30, 35 fok között tetőzik, de a nyugati határ közelében 27, 28 fok körüli értékek várhatók.