Hihetetlen pusztítás - labda nagyságú jég hullott Dél-Dakotában

Vágólapra másolva!
A valaha látott legnagyobb méretű jég hullott alá szombaton éjszaka a dél-dakotai Vivian városkában, elképesztő pusztítást okozva. A jégdarabok átmérője a 25 cm-t is elérte.
Vágólapra másolva!

Soha nem látott méretű jégdarabok hullottak alá az égből szombaton éjszaka a dél-dakotai Vivian nevű városkában. A jégdarabok átmérője elérte a 25 cm-t, a súlyuk az 1 kg-ot, de gyakoriak voltak a 70-80 dekás darabok is. A jégeső hihetetlen mértékű pusztítást okozott. Autók semmisültek meg, a labda nagyságú jéggolyók átlyukasztották a házak tetejét, helyenként még a betont is megrepesztették. Az időben kiadott figyelmeztetéseknek köszönhetően a helyi lakosság biztonságos helyre menekült. Az egyik rekorder jégdarabról itt látható egy fotó.

Az amerikai óceán- és légkörkutató intézet (NOAA) által hivatalosan lemért jégdarab átmérője 20,3 centiméter (8 hüvelyk) és 87,8 dekagramm (1 font 15 uncia) volt. Megtalálója, egy helybeli farmer szerint a jégtömb átmérője mintegy 3 hüvelykkel, azaz, 7,6 centiméterrel nagyobb volt, csak olvadni kezdett a hűtőszekrényben a vihar miatti, több órán át tartó áramszünet okán.

A jégeső kialakulásához vezető, heves zivatarok egy hidegfront mentén pattantak ki. A nedves meleg és a hideg légtömeg határán heves feláramlások alakultak ki, amelyek a kihulló jégszemeket egymás után többször a magasba emelték. Minden egyes emelkedés során a jégszemekre a zivatarfelhő nedvességének újabb hányada fagyott ki. A jégszemek csak akkor tudtak kihullani, amikor a súlyuk meghaladta a nagyon erős feláramlások által kifejtett erőhatásokat. Így fokozatosan extrém méretűre növekedhettek.