Áramszünetet okozott a nagy zivatar - szombati viharkrónika

Vágólapra másolva!
Szombaton délután törtek ki Baranya nyugati részén a zivatarok, de kora este Heves megyében és Szeged környékén alakult ki igen aktív zivatarcella. Helyenként 50 mm csapadék lehullott rövid idő alatt, átmenetileg áramkimaradások is előfordultak. Most már megnyugszik a légkör, és két kánikulai nap következik.
Vágólapra másolva!

Nem érték el a zivatarok a fővárost

20:10
Lassan vége a zivataroknak, megnyugszik a légkör. A maradványfelhőzet várhatóan éjszaka csökken jelentősebben.

18.30
Heves megyében több zivatargóc található. A felhőszakadások során volt olyan hely, ahol egy óra alatt 50 mm csapadék lehullott. Az egyik nagyobb zivatarcella nyugat felé tart, hamarosan eléri Pest megyét. A Kiskunságon valamint Szeged környékén vannak még zivatarok.

17.10
A Mátra és a Bükk között fejlett zivatarcellák alakultak ki, igen heves a villámtevékenység. Helyenként áramkimaradást okoztak a zivatarok. További vihargócok a Kiskunság északi részén találhatók. A Dunántúl középső területét záporesők jellemzik.

A mátrai vihar Gyöngyös felől 16.40-kor

Forrás: idojaras.hu

16.10
A Mátra és a Bükk között, valamint Csongrádtól nyugatra a nap eddigi leghevesebb zivatarjai fejlődtek ki az elmúlt órában. A Dunántúlon egyelőre csökkent a villámtevékenység, de továbbra is sokfelé fordul elő záporeső.

15.00
Az Alföldön a tornyosuló gomolyfelhőkből már néhány helyen kialakult zivatar. Az Északi-középhegységben is fokozódik a zivataros tevékenység, a bükki zivatarcella mellett már a Mátra környékén is megjelentek gócpontok. A legtöbb zivatar továbbra is a Dunántúl délnyugati, nyugati részén található Baranyától Fejér megyéig.

Tornyosuló gomolyfelhő 15.01-kor Aggtelektől északra

Forrás: idojaras.hu

14.00
A Bükk északnyugati részén kialakult az első zivatar az Északi-középhegységben, amelyet estig várhatóan még számos zivatar fog követni. Jelenleg erősen zivataros területnek számít Baranya, Tolna, Somogy és Fejér megye, sőt Veszprém megye bizonyos területe is. A Balatonnál többfelé fordul elő záporeső, zivatar. Az Alföldön már tornyosulnak a gomolyfelhők, a keleti határszélen pedig 30 fok fölött jár a hőmérséklet.

13.00
Tolna megye északi részét is elérték a zivatarok. Az utóbbi egy órában Szekszárdon is volt egy intenzív zápor sűrű villámlásokkal kísérve. Jelenleg a zivatarok beléptek Fejér megyébe.

12.05
Baranya keleti részén, és a Kiskunság nyugati határán zivatarok jelentek meg. A zivatargócok jelenleg északra, elsősorban Tolna megye felé tartanak.

Sötét fellegek Pécs felett 12.45-kor

Forrás: idojaras.hu