Óriás szippantóhajót vetnek be az olajkatasztrófában

Vágólapra másolva!
Így néz ki az a tartályhajó, amit arra fejlesztettek ki, hogy felszippantsa a kőolajjal szennyezett vizet a Mexikói-öbölből. Az A Whale nevű tajvani tanker hossza három és fél futballpályának felel meg és tíz emelet magas, de egyelőre nem tud kifutni a hurrikán miatt.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb ilyen jellegű hajója napi 79,49 millió liter olajos vizet képes felszivattyúzni. (A hajó neve egyszerre jelent bálnát és valamiből óriási mennyiséget.) A szennyezett tengervizet a hajó két oldalán elhelyezett, összesen tizenkét nyíláson szippantják fel a szivattyúk. Eddig 70,8-137,6 millió gallon (268-521 millió liter) kőolaj ömlött a Mexikói-öböl vizébe.

A tartályhajó szerdán a Mississippi folyón, a Louisiana állambeli Boothville-ben horgonyzott; egyelőre nem tud kifutni az Alex hurrikán miatt. A mentőmunkások valószínűleg még csütörtökön is csak a környezetszennyezés tehetetlen szemlélői lesznek. A felvételeket az AP hírügynökség fotóriportere, Patrick Semansky készítette:

http://kepek.origo.hu/galleriesdisplay/gdisplay?xml=/1007/_ri_s201071134329/gallery.xml&rovat=base

A szippantóhajóra azért is nagy szükség lenne, mert a hurrikán korbácsolta hullámok újabb olajszennyezést sodortak a partokra. Az Alex az első hurrikán az idei hurrikánszezonban: a szélvihar miatt szinte az egész térségben le kellett állítani az olaj ellenőrzött égetését az óceán felszínén, csakúgy mint az oldószerek légi permetezését.

Alma nagyságú kátránydarabokat mostak partra a hullámok Louisiana állam partjainál, Grand Isle városánál és a lakatlan Elmer szigetnél. Az alabamai fehér homokú partokat több hosszú szakaszon olajos barnára festette a háborgó tenger. A helyenként óránként 130 kilométeres sebességű szelekkel süvítő Alex a texasi-mexikói határ felé tart, de nem akadályozza a mélytengeri kútból feltörő olaj felszínre vezetését.

Miután az Egyesült Államok elfogadta 12 ország segítségét a katasztrófaelhárításban, az Alex távozásával egyebek között mexikói, norvég, holland és japán fölöző hajók érkeznek a térségbe. Kanada olajfogó gátakkal, Horvátország technikai tanácsadással segít. Az amerikai hatóságok egyetlen esetben utasították vissza a segítséget: a franciák által felajánlott oldószer használata nem engedélyezett az Egyesült Államokban.