81 éve nem volt ilyen kevés eső Angliában

Vágólapra másolva!
1929 óta nem hullott olyan kevés csapadék a Brit-szigetek térségében az év első felében, mint az idén. A vízhiány az ország vízkészletét is veszélyezteti.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt nyolc évtizedben nem tapasztalt szárazságot hozott Angliában az eddig eltelt hat hónap, állítják angol meteorológusok. A vízhiány az ország vízkészletét is veszélyezteti.

2010 első hat hónapjában jóval kevesebb csapadék hullott a sokévi átlagnak számító 511,7 milliméternél. A mérési eredmények szerint idén januártól júniusig, átlagosan 356,8 milliméter eső esett, ami a legszárazabb első félév 1929 óta, és a második legszárazabb első hat hónap az elmúlt száz évben.

A száraz időjárás hátterében az áll, hogy a Brit-szigetek felett szokatlanul sokszor alakult ki anticiklon az elmúlt hat hónapban. Az anticiklon olyan magasnyomású képződmény, amelyben leszálló légmozgások uralkodnak. Emiatt általában kevés a felhő, túlnyomóan napos és száraz az időjárás magas nyomású légköri képződmény területén.

A héten egy markáns ciklon alakult ki az Atlanti-óceán felett, a Brit-szigetektől északnyugatra. A ciklonhoz általában borongós, csapadékos időjárás kapcsolódik, és ez most is így lesz: az erős szél kíséretében kiadós csapadék érkezik az ország nyugati és északi területeire. A délkeleti tájakon azonban továbbra sem várható számottevő csapadék.