Zivatarok szakíthatják meg a szép időt a majálison

Vágólapra másolva!
Nyáriasan meleg idővel kezdődik a május, szombat délután azonban az ország egyes részein záporok, zivatarok alakulnak ki. A rövid ideig tartó heves csapadék és megerősödő szél komolyan megzavarhatja a majálisi programokat.
Vágólapra másolva!

Május elsején a sok napsütést követően a nyáriasan meleg délutánon elsősorban az északi megyékben tornyosulnak gomolyfelhők, és elszórtan egy-egy zápor, zivatar fordulhat elő. A záporok rövidek, ugyanakkor intenzívek lesznek, környezetükben átmenetileg viharos széllökések is kialakulhatnak. A szabadtéri programok szervezői délelőtt még kellemes időjárási feltételekre készülhetnek, később azonban érdemes lesz - főként az északi megyékben - figyelni az égboltot. A függőlegesen gyorsan növekedő gomolyfelhők jelzik előre, hogy a környéken nemsokára zápor, zivatar is lehet.

A szombat délutáni átmeneti felhősödés egy a térségünket érintő, legyengülő hidegfrontnak köszönhető. A front hatására a légkör instabillá válik, benne tornyosuló gomolyfelhők jönnek létre, amelyből helyenként villámlással kísért intenzív csapadék alakulhat ki. Vasárnaptól már többfelé lehetnek zivatarok, de meleg lesz az idő: általában 25 fok körül várható a legmagasabb hőmérséklet.