Orvosmeteorológia: kora nyári időt tarkítanak a frontok

Vágólapra másolva!
A következő napokban bár kellemes, kora nyári időre van kilátás, a frontok megnehezítik az arra érzékenyek életét. Pénteken meleg-, majd szombaton kettős fronthatás terheli a szervezetünket.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika tájékoztatása szerint az elkövetkező napok száraz időjárása miatt ismét emelkedni kezd a pollenkoncentráció, amit a péntektől megélénkülő szél is elősegít. Fokozódhatnak az allergiás, asztmás tünetek, légzési nehézségek léphetnek fel. Jelenleg a nyár, nyír, fűz, kőris, platán, gyertyán, tölgy, citrus- és tiszafafélék pollenjei vannak nagy számban jelen a levegőben.

Pénteken marad a csapadékmentes napsütéses idő. Gyenge melegfronti hatás érvényesül. Fejfájás jelentkezhet az arra érzékenyeknél, de a cukorbetegek akár vércukor ingadozást is tapasztalhatnak. A hirtelen jött meleg a keringési betegeket fokozottan megterheli, ők tapasztalhatnak szédülést, rossz közérzetet. Fontos a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele, ne felejtsük el, hogy az egyre melegedő időben egyre nagyobb a szervezet folyadékigénye.

Szombaton is marad a többnyire napos idő, csak az északi országrészben lehet számítani kialakuló záporokra, zivatarokra. A nyárias meleg és a kettősfronti hatás, fokozott terhelést jelent a krónikus betegekre, és az idős emberekre. A majálisozni indulók tegyenek fel magukra árnyékoló kalapot, és napszemüveget, és ne feledkezzenek meg vizet vinni magukkal. A szívbetegek legyenek körültekintőek, ne terheljék magukat a hétvégén.