Vágólapra másolva!
Intenzív hóvihar érte el kedden az USA északkeleti partvidékén fekvő New England régiót. A hóviharban több mint 30 cm hó hullott. Az intenzív havazás áramkimaradásokat és közlekedési káoszt okozott New Yorktól Maine államig. A hét második felében pár nap alatt télből a nyárba vált az idő.
Vágólapra másolva!

Vermont államban egy nap alatt összesen 34 cm hó hullott. Északnyugat felől eközben sarkvidéki eredetű levegő érkezett, szokatlan hideget okozva. A fagypont körüli hőmérsékletek hatására a hó vizes állagú, ezért nehéz is volt, így a hó súlya alatt faágak törtek le, illetve elektromos vezetékek szakadtak el. Az előrejelzések szerint a kései havazás még tovább tart, és újabb 8-15 cm hó eshet.

A hóvihar egy markáns ciklon (alacsony középponti nyomású légköri képződmény) hátoldalán alakult ki, amely a múlt héten nyugat-keleti irányban átszelte Észak-Amerika középső részeit, több tornádó kíséretében, amelyek az anyagi károk mellett legalább 10 ember halálát is okozták a déli államokban.

Az intenzív havazás várhatóan a csütörtöki nap folyamán alábbhagy, és a hőmérsékletek gyors emelkedésnek indulnak az USA keleti tájain a hét végén. Az előrejelzések szerint New Yorkban 20 fok fölé melegszik a levegő, így pár nap alatt télből tavaszba, kora nyárba vált az időjárás.

A jövő hét folyamán azonban újabb hidegfront érkezhet a középső területekre, ami újabb heves zivatarokat és tornádókat válthat ki a gyorsan melegedő és ezáltal instabillá váló síkvidékeken.