Vágólapra másolva!
A dohányzás népszerűsítésének legkisebb szándéka nélkül közöljük: Kaliforniában megalkották a cigarettafiltert, ami jót tesz a környezetnek.
Vágólapra másolva!

A dohányzás egyik legnagyobb hátulütője az egészségkárosító hatás után az, hogy megszámlálhatatlanul sok csikk marad utána. Jelenleg világszerte kizárólag olyan cigarettafiltereket gyártanak, melyek cellulóz-acetátból készülnek, ami elméletileg előbb-utóbb lebomlik ugyan, de a folyamat egyes időjárási viszonyok között akár tíz-tizenöt évet is igénybe vehet.

A kaliforniai Greenbutts (magyarul Zöld csikk) nevű cég újítással állt elő a területen. A cég adatai szerint évente átlagosan 4500 milliárd cigarettacsikk kerül a szemétbe minden évben. Az Egyesült Államokban a cigaretták és csikkek az összes összeszedett szemét 24,7 százalékát tették ki a 2006-os nemzetközi tengerpart-takarítási nap során, ez pedig kétszer akkora mennyiség, mint bármely más szeméttípus esetében.


A szűrő és a kiszűrt anyagok egyaránt szennyeznek

Ráadásul nem csak maguk a cigarettaszűrők okozzák a gondot. Lebomlásuk során a a cellulóz-acetát és a dohányfüstből kinyert szénrészecskék és egyéb szennyeződések - melyek természetesen ártalmasak az emberi szervezetre, ezért szűri ki őket fénykorában a filter - könnyedén beszivároghatnak a talajba, így az ivóvízforrásokon keresztül az ivóvízhálózatba is.

A Greenbutts vadonatúj cigiszűrője viszont teljes egészében természtes és lebomló anyagokból készül: organikus pamutból és a faanyagtól (a lignintől) megtisztított kenderszálakból gyártják. Búzaliszt és víz köti meg az alapanyagokat a gyártás során - semmiféle vegyszer vagy egyéb titkos összetevő nincs a vállalkozás állítása szerint. A cég arra bíztatja vásárlóit, a cigicsikkjeiket ezentúl ne a hamutartóban, inkább egy kis virágföldben gyűjtsék, mert a környezetbarát szűrők nem csak hogy nem károsak, de virágokat is hoznak. Egy vékony földréteg alá temetve ugyanis pázsit, vagy különféle virágok nőnek belőlük.

Ezt a szűrőt a teljesen adalékanyag-mentes cigarettadohánnyal kombinálva megszületik a lehető legtermészetbarátabb cigaretta - bár ugyanez az eredmény elérhető pipázással, adalékoktól mentes dohány elfüstölésével. A környezetre és az egészségre természetesen továbbra is a cigaretta és dohányzás teljes hiánya lesz csak igazán jótékony hatással.