Egymillió négyzetkilométer erdő pusztult ki a Földről öt év alatt

Vágólapra másolva!
Több mint egymillió négyzetkilométerrel csökkent a világ erdőségeinek területe 2000 és 2005 között. Ez azt jelenti, hogy a Földön az erdőségek 3,1 százaléka pusztult el öt év alatt. A csökkenés egyharmadát az északi erdők teszik ki, ezt követik a trópusi vidékek erdőségei - áll egy hétfőn publikált tanulmányban, amely műholdas megfigyelések alapján készült.  
Vágólapra másolva!

A bruttó veszteséget természetes fogyás - például villámcsapás okozta tűzvészek - és emberi tevékenység egyaránt okozta. Az erdős területek méretének, illetve a fogyás mértékének pontos ismerete nélkülözhetetlen a szén-dioxid-kibocsátás mértékének kiszámításához, valamint a klímaváltozás modellezéséhez - közölték a szerzők az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányukban (a cikk itt elérhető).

A teljes veszteség 1 millió 11 ezer négyzetkilométernyi fás területet jelent, a vizsgált öt év során, évente átlagosan 0,6 százalékos a csökkenés. A vizsgálat kezdetén a világ erdőségeinek összterülete 32 millió 688 ezer négyzetkilométert tett ki.


Pusztulnak a brazil esőerdők

A sarkvidéki erdőség - amely a Föld teljes fás vidékeinek 26,7 százalékát jelenti, és amely jelentősége az esőerdőkét követi - szenvedte el a legsúlyosabb veszteségeket: 4 százalékkal csökkent, ennek kétharmada természetes okoknál fogva pusztult ki - jelentette ki közös tanulmányában a Dél-Dakotai Egyetem és a New York-i Állami Egyetem három kutatója,

A trópusi vidékek esőerdőinek összterülete 11,5 millió négyzetkilométer. Ez az erdő a világ legnagyobb egybefüggő fás területe. Az itt elszenvedett veszteségek a teljes csökkenés 27 százalékát teszik ki, azaz a világ esőerdeinek 2,4 százaléka veszett el a vizsgált öt évben. A meleg éghajlati öv száraz vidékeinek erdői (a világ teljes területének 21,8 százaléka) 2,9 százalékkal csökkentek, ez a teljes veszteség 20,2 százaléka.

Forrás: PNAS.org

Az erdőborította térségek becsült aránya 2000-ben (zölddel jelölve, A ábra), valamint a bruttó erdőpusztulás (GFCL) aránya 2000 és 2005 között (pirossal jelölve, B ábra). Forrás: Matthew C. Hansen, Stephen V. Stehman and Peter V. Potapova: Quantification of global gross forest cover loss. PNAS, 2010.04.26. (doi:10.1073)

Az esőerdők pusztulásának mértékét jelzik, hogy a legtöbb, 165 ezer négyzetkilométernyi erdőség éppen Brazíliában tűnt el a vizsgált öt évben. A második legnagyobb erdőpusztulást Kanada szenvedte el 160 ezer négyzetkilométerrel. Az egymillió négyzetkilométernél nagyobb erdőterületekkel rendelkező országok közül a legnagyobb arányban az Egyesült Államokban, legkisebb arányban Kongóban tűntek el az erdők.

A Föld teljes erdőterületének 16,1 százalékát (5,2 millió négyzetkilométer) kitevő, mérsékelt égövi erdők 3,5 százalékban pusztultak el, ezzel 18,2 százalékban járultak hozzá a teljes veszteséghez.