Vágólapra másolva!
Az északi félteke telének leghidegebb pontján vasárnap óta napközben már fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet. Ilyenkor nagy átrendeződések indulnak meg az északi féltekén, amely nyáron fog kiteljesedni.
Vágólapra másolva!

Vasárnap a kelet-szibériai Ojmjakonban 0,7 fokos, hétfőn kereken egy fokos maximumot mértek. Ezzel hat hónap után először hatolt fagypont fölé a hőmérséklet. Igaz, éjszakánként még mindig hidegebb van -20 foknál. Ojmjakon télen az északi félteke leghidegebb vidéke, a napi középhőmérséklet januárban -50 fok körüli, de mértek itt már -71 fokot is. Pedig nincs is annyira északon, a település pár száz kilométerrel az északi sarkkörtől délre fekszik.

A szárazföldek és a tengerek elhelyezkedése miatt az északi féltekén a leghidegebb terület évszakonként máshol helyezkedik el. Míg télen a orosz távol-keleten és Kanada középső vidékén található, nyár közepére az északi sarkpontra vándorol. Ojmjakonban például júliusban napközben 20 fok fölé melegszik a levegő, sőt volt már 35 fokos forróság is.