Az évtized legmelegebb áprilisa Indiában

Vágólapra másolva!
India északi és keleti megyéiben szokatlanul meleg az idő. Többfelé mérnek 45 fokot is meghaladó maximum hőmérsékleteket.
Vágólapra másolva!

Szokatlanul forró az idő a dél-ázsiai ország északi és keleti megyéiben. A térségben sokfelé már hetek óta 40 fok felett alakul a maximum hőmérséklet. Az India keleti részén fekvő Nyugat-Bengália, egyik városában, Bankurában egymást követő két napon is 45 fok fölötti maximum hőmérsékletet mértek. A legmelegebb április 12-én, hétfőn volt, akkor 45,2 fokig melegedett a levegő. A térségben már halálos áldozatai is vannak a forróságnak.

Az ország keleti részén fekvő Orissa államban, Jharsugudában volt a legmelegebb, ahol szintén 45 fokot mértek az elmúlt napokban. Az ország szívében elhelyezkedő Nagpurban is nagy a forróság, már három egymást követő napon emelkedett 44 fok fölé a hőmérséklet. A levegő éjszaka sem frissül fel, a leghidegebb órákban sem mérnek 27 fok alatti értékeket.

A Himalája lábánál, 2100 méteres magasságban fekvő Shimlában 27 fokig kúszott a hőmérő higanyszála. A hegyvidéki éghajlatú térségben ilyen meleg még a nyári hónapok alatt is csak ritkán fordul elő.

India említett területin 5-7 fokkal van melegebb az ilyenkor szokásosnak mondhatónál. Az elmúlt 10 évben nem volt példa arra, hogy április második hete ilyen forróságot tartogatott volna. A helyi meteorológusok szerint a hőség a következő napokban is folytatódik, egyelőre nem látni, hogy mikor érkezik enyhülés a térségbe.