Tartós változékonyság követi a hidegfrontot - Orvosmeteorológia

Vágólapra másolva!
Szombaton hidegfront vonul át az országon. A hőérzetet a szél és helyenként a csapadék tovább csökkenti. A légszennyezettség minimális szintre csökken, a pollenkoncentráció azonban helyenként kissé tovább emelkedik. A változékonyság tartós marad, a frontális tünetek vasárnaptól csökkennek.
Vágólapra másolva!

A Meteo Klinika jelentése szerint szombaton hidegfronti, vasárnap estétől már erősödő melegfronti hatás érvényesül.

Szombaton a hidegfront átvonulása gyökeresen megváltoztatja az időjárás. A legmagasabb nappali hőmérséklet mintegy 7-9 fokot esik vissza péntekhez képest, de a szél és az elszórt jellegű csapadék miatt a ténylegesnél is hidegebbet érzünk. Érdemes a vastagabb tavaszi kabátot felvenni. A rövid napos időszakokban a hőérzet hirtelen megugorhat, de ekkor sem érdemes tartósan lengébb öltözetet viselni. Egy-egy erősebb széllökés és a hirtelen felhősödés azonnal visszaállítja a hideg-érzetet, így a lenge öltözet megfázáshoz vezethet. A változékony időben a légszennyezettség minimális szintre csökken. Az eső a szálló polleneket kimossa a légkörből, a szárazabb területeken azonban a pollenkoncentráció a szél miatt növekszik. A platán, a kőris, és a citrusfélék pollenjei vannak nagyobb számban jelen a levegőben.

Vasárnap szeles, változóan, gyakran erősen felhős lesz az idő, szórványosan fordul elő eső, zápor. Egyre több primőr zöldség és gyümölcs jelenik meg a piacon, de azok vitamintartalma, amelyet még fólia alatt neveltek, elmarad a szabadtéri növényekétől.

Hétfőn reggel helyenként talajmenti fagy várható, amely veszélyes lehet a virágokra. Délután nyugat felől melegfront érkezik, amely tartós esőzést hozhat. Az átlagosnál hűvösebb időben az éhségérzet növekszik. Ajánlott kevesebb húst és több zöldséget fogyasztani, és a mennyiség helyett a vitamintartalmat előnyben részesíteni.