Vágólapra másolva!
Képzelj el egy világot, ahol az autók hagyományos üzemanyag helyett azzal a szén-dioxiddal mennek, amit a levegőből vontak ki: vagyis nem növelnék, hanem csökkentenék a légkör CO2 tartalmát. Vegyészek, mérnökök és biológusok dolgoznak közösen azon, hogy valóra váltsák az utópiát.
Vágólapra másolva!

Több brit egyetem kutatói dolgoznak közösen egy összesen mintegy 1.4 millió angol fontos (430 millió forint) támogatást kapott projekten, mely ha sikeres lesz, alapjaiban változtathatja meg azt, amit az autók környezetszennyezéséről gondolunk.

Az új technológiával hajtott járművek nem csak, hogy nem termelnének többet, de egyenesen felemésztenék a korábban már a légkörbe került üvegházhatású gázt.

A szén-dioxiddal működő álomautó kifejlesztésében az angliai Bath Egyetem mellett a Nyugat-Angliai Egyetem és a Bristoli Egyetem kutatói is részt vesznek.

Dr. Frank Marken, a Bath Egyetem vezető vegyészprofesszora szerint a már létező eljárások külön technológiát használtak arra, hogy befogják, és arra is, hogy hasznosítsák a szén-dioxidot, ezért a folyamat eddig nem volt kellőképpen hatékony - olvasható az egyetem honlapján.

"Azzal, hogy kombináljuk a folyamatokat, a hatékonyság jelentősen megnő és a szükséges energiabefektetés is minimálisra csökken. A megvalósítás hatalmas kihívás lesz, de a mi vegyészekből, vegyi mérnökökből, biológusokból és egyéb kutatókból álló csapatunk is igen erős."


Gyárkémények különleges bélése nyelné el a CO2-t

A kutatócsoport első körben azon kezdett dolgozni, hogy létrehozzanak egy különleges porózus anyagot, amely képes a szén-dioxidot elnyelni, majd pedig olyan kémiai anyagokká alakítani, melyekből végül autó-üzemanyagot vagy különféle műanyagokat lehet gyártani - a tervek szerint kizárólag megújuló energia, elsősorban napenergia segítségével. A jövőben ezzel az anyaggal erőművek és gyárak kéményeit is ki lehet majd bélelni, ezzel megakadályozva, hogy további szén-dioxid kerüljön a levegőbe.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Egy tonna CO2 méretei. A tavaly decemberi klímacsúcs ideje alatt ez a gigantikus installáció lebegett Koppenhága egyik tavának felszínén azt demonstrálva, hogy egy tonna szén-dioxid - mely annyi kibocsátásnak felel meg, amennyiért átlagosan a fejlett országok minden egyes polgára minden egyes hónapban felelős - egy háromemeletes épületnyi területet foglal el. (fotó: AFP)

A kutatók azt remélik, hogy a szén-dioxid megújuló energia segítségével történő újrahasznosításával rengeteget tehetnek a légkör szén-dioxid szintjének csökkentéséért. Ha a projekt sikeresen befejeződik, egy egészen új és egyedülálló üzemanyag születik majd abból az évszázados szén-dioxidszennyezésből, melyet a különböző erőművek, gyárak - és persze a járművek okoztak.

Maga az ötlet, a fosszilis anyagok égetése miatt a levegőbe került szén-dioxid újrahasznosításának ötlete egyáltalán nem új, eddig azonban sokkal nehezebben lehetett ilyen kutatásokra megfelelő támogatást szerezni. Manapság a klímaváltozás közelgő veszélye miatt azonban az efféle innovatív ötletek már sokkal könnyebben találnak finanszírozót.

A szóban forgó projektet a brit Mérnöki és Fizikai Tudományok Kutatási Tanácsa (Engineering & Physical Sciences Research Council, EPSRC) nevű szervezet pénzeli, egyben része a brit Kutatási Tanácsok (Research Councils UK, RCUK) nanotechnológiával foglalkozó átfogó kutatási programjának is.

Bár egyelőre még csak a fejlesztés korai szakaszában van, a kutatók nagyon optimisták a projekt jövőjével kapcsolatban. Állításuk szerint a technológia egyik legnagyobb előnye az lesz, hogy kihasználja a mikroorganizmusok természetes képességeit az atmoszféra szén-dioxid szintjének csökkentésére, miközben elektromosságot vagy éppen hidrogént termelnek. A kutatásban részt vevő tudósok azt remélik, az új technológia hatalmas előrelépés lesz a klímaváltozás elleni globális küzdelemben.