Ökováros épül a Közel-Keleten

Vágólapra másolva!
A világ első olyan városa van születőben Abu Dhabitól néhány kilométerre, amely egyáltalán nem bocsát ki CO2-ot a légkörbe. A város mentes lesz a gépjárművektől és felhőkarcolóktól, és a Nap energiáját használják az áram előállítására is. A város a világ legkisebb ökológiai lábnyomával rendelkezik majd.
Vágólapra másolva!

Az olajnagyhatalomnak számító Egyesült Arab Emirátusok talán az utolsó hely lenne a világon, amelyről feltéteznénk, hogy a környezetbarát életmód példaképe legyen, néhány éven belül mégis itt épülhet fel a világ első ökovárosa, Masdar. A város Abu Dhabitól mintegy 30 kilométerre helyezkedik majd el.

A város felépítéséhez a legmodernebb mérnöki eszközöket ötvözik a hagyományos sivatagi építészettel, hogy a mostoha körülmények között megvalósulhasson a ma embere által elvárt kényelem. Mindez teljesen környezetbarát módon, hiszen a tervezők elképzelése szerint a város működése nem jár majd káros üvegházgáz-kibocsátással.

A 6 négyzetkilométer alapterületű Masdar városa közel 50 ezer embernek, legalább ezer vállalatnak, valamint egy egyetemnek ad otthont a tervek szerint. A terveket egy brit építészeti cég, a Foster és Társai készítette el, és mintegy 15-30 milliárd dollárnak megfelelő összegbe fog kerülni.


Napenergiában nincs hiány

Hogy kiaknázzák a Nap erejét, egy hatalmas, esernyőszerű napkollektorral árnyékolják le az utcákat. Az egyes cellák a nap állását követve, nappal nyitott állapotukban folyamatosan termelik az energiát, míg éjszaka becsukódnak. Masdar így gyakorlatilag a Közel-Kelet legnagyobb napenergia farmjává válhat.

A tervezők egyúttal kísérleteznek egy tükrökből álló körkörös építmény megalkotásával is. A tükrök mindegyike egy, a középpontban álló torony felé irányulnak. A torony a fénysugarakat egy közel 1 méter széles fénynyalábba fókuszálva visszaveri, így akkora hőt termel, ami generátorokat képes működtetni.


Űrtechnológia a légkondicionálás megoldására

Nagy kihívást jelent a forró, sivatagi éghajlaton az épületek hűtésének alacsony CO2-kibocsátás mellett történő megoldása. Ehhez építészeti és űrtechnológiai eszközökhöz folyamodtak a mérnökök. Az utcák keskenyek, így az épületek egymást árnyékolják, emellett a falak és tetők is kiveszik a részüket a hő elnyeléséből. A tetőket olyan fekete pigmentekkel vonják be, amelyek csak kis mértékben nyelik el az infravörös sugarakat, így megakadályozzák a felületek túlzott felmelegedését. A függőleges felületek pedig terrakotta hálóra emlékeztető árnyékolókkal lesznek felruházva, amelyek kint tarják a hőt, de beengedik a fényt és a szellőt. Az "ernyők" megvalósításához űrkutatási célokra kidolgozott technológiát tesztelnek.

Forrás: ICI

Masdar városa így fest majd: a falakat és tetőket különböző árnyékolók védik a felforrósodástól.

A környezetbarát életmódot jelzi az is, hogy napenergiával működtetett sótalanító berendezések segítségével állítják majd elő az ivóvizet a tenger vízéből. Emellett, tisztítás után újrahasznosítják a háztartási és ipari szennyvizet a parkok és termőföldek öntözésére.


Napenergiával működő robotjárművek szállítják az utasokat

A hagyományos autókkal le kell parkolni a város kapuinál, majd miután ez megtörtént, választhatunk a közlekedés legősibb és legmodernebb változatai közül. A tervezők mindent elkövettek azért, hogy a város a lehető legjobban megfeleljen a gyalogosforgalom számára. Ha azonban a járókelő elfáradna, igénybe veheti a felszín felett és alatt működő automatizált közlekedési hálózatot.

Forrás: ICI

A masdari elektromos kocsik, melyek napenergiát használnak, és teljesen automata módon, sofőr nélkül közlekednek.

A vezető nélküli járművek napenergiával működnek, és mágneses szenzorok segítségével érzékelik az akadályokat. Az egyes kocsikat a későbbiekben egyfajta vonatrendszerbe kapcsolják majd össze, így nagyobb sebesség mellett hosszabb utat lehet megtenni.


Tiszta levegő = biztonság, egészség, boldogság

A Masdar projekt igazgatója szerint a város alacsony szennyezettségű levegője önmagában elegendő lesz ahhoz, hogy az emberek biztonságban érezzék magukat, egészségesebbek és boldogobbak legyenek.

A korábban említett, a napsugarak fókuszálását végző torony tetején egy kis fény fogja jelezni a város tényleges energiafogyasztását: pirosan világítva, ha túl magas, kéken, ha éppen megfelelő. A 45 méter magas torony és a jelzőfény kilométerekről is észlelhető lesz, így amint Masdar városa, várhatóan 2016-ban teljesen felépül, tudni fogjuk, ha tilosban jár.