Vágólapra másolva!
A Golf-áramlat nem gyengül, állítják a tenger áramlatait műholdas mérésekkel vizsgáló amerikai kutatók.
Vágólapra másolva!

A Mexikói öbölből induló, az Egyesült Államok és Kanada partjai mentén húzódó, végül Európa északnyugati partját is elérő Golf-áramlat, kontinensünk egyik legfontosabb éghajlat-alakítója. Az áramlat működése azon alapul, hogy a magas só koncentrációjú, sűrű, hideg víz az Északi sark közelében a mélyre süllyed és az Egyenlítő felé halad. Ennek ellensúlyozásaként meleg, egyenlítői víz áramlik a felszínen észak felé. A Golf-áramlat nélkül 5-10 fokkal lenne alacsonyabb Európa átlaghőmérséklete.

Forrás:http://atlasbear.files.wordpress.com

A Golf-áramlat melegíti kontinensünket

Megszűnhet a Golf-áramlás?

Az áramlat lassulását, amelyet a Holnapután című film is elénk vetített, nagyon sok modell alátámasztja. Néhány évvel ezelőtt pedig egy tanulmány is napvilágot látott, amelyben a szerzők arra hívták fel a figyelmet, hogy a globális klímaváltozás miatt a Golf-áramlat lelassul, és az erre utaló jelek már tapasztalhatók. Az áramlat lassulását azzal magyarázták, hogy a globális felmelegedés hatására elolvadó sarki jég révén, a tengervízbe kerülő olvadék csökkenti az Atlanti-óceán északi részén a tengervíz sótartalmát. Ennek pedig az lesz a következménye, hogy csökken a víz sűrűsége, amely így nem süllyed le a tengerfenekére és ezzel leállhat az egész áramlat.

Először 2005-ben figyelték meg a Brit Óceánkutató Központ munkatársai, hogy gyengült a Golf-áramlat. Vizsgálataikhoz az atlanti-óceáni megfigyelések egész sorát használták fel, majd a mérési adatokat összehasonlították a történelmi feljegyzésekkel. Az eredmény elég jelentős változásra hívta fel a figyelmet, az elmúlt ötven évben 30 százalékkal csökkent a mélyben az Egyenlítő felé áramló hideg víz mennyisége.

Később a központ egy másik munkatársa vette észre azt is, hogy a tengeráramlás igen változékony, akár egyik évről a másikra, vagy még rövidebb idő alatt is sokat változhat. Nemrégiben az angol kormány finanszírozásával, Harry Bryden oceanográfus vezetésével kutatás indult, hogy megfejtsék a klímaváltozás rövid távú hatásait és a Golf-áramlat változékonyságának okát.

Mégsem gyengül az áramlás

Amerikai kutatók műholdas adatok és bójás mérések segítségével, évekre visszamenőleg vizsgálták a Golf-áramlat viselkedését. Megfigyeléseik szerint 2002 és 2009 között csak kisebb, rövid időskálán lejátszódó változások vehetők észre, hosszabb időszakra vonatkozó trend nem volt megfigyelhető.

1993-ig visszamenőleg vizsgálták a műholdadatokat, amelyek alapján az áramlás nemhogy gyengült, de kis mértékben még erősödött is. Josh Willis, a NASA Jet Propulsion Laboratory fejlesztési központjának kutatója szerint az 1993 óta megfigyelhető erősödés, természetes folyamat.

Willis azzal magyarázza az áramlás gyengüléséről szóló híreket, hogy azok kevés és rossz időpontban elvégzett méréseken alapulnak. Mivel a Golf-áramlat által szállított víz mennyisége nagyon rövid időn belül, nagyon sokat változik, heti és havi szinten is erős ingadozásokat mutat, ezért néhány szúrópróba szerűen elvégzett mérésből nem lehet messze menő következtetéseket levonni.

Mire számíthatunk a jövőben?

Bryden professzor és csapata kitartóan vizsgálja a Golf-áramlat változását. Úgy véli ugyanis, hogy az amerikai kutatás hiába alapul rengeteg adaton, csak az áramlás északi részének vizsgálatára koncentrál, így nem ad semmilyen érdemi információt a mélyben, dél felé haladó áramlásról.

Fantázia és valóság

A Golf-áramlat megszűnését a Hollywood-i filmproducerek előszeretettel használják filmjeik során, katasztrofális hóviharokat vetítve előre Európában és Észak-Amerika keleti partvidékén. Willis szerint ez jó sokáig csak fantazmagória marad, ugyanis nem valószínű, hogy a Golf-áramlat gyengülése egy újabb jégkorszak kialakulásához vezetne. Habár az tagadhatatlan, hogy az Atlanti-óceán áramlatai jelentősen befolyásolják Földünk éghajlatát.